Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA EXPERT ABBEY "DUBBELS" 18L 3,4kg
Opis
Brewkit GOZDAWA EXPERT ABBEY "DUBBELS" 3,4kg słodu na 18L
18 litrów pysznego, domowego piwa w stylu belgijskim.
Piwo w stylu belgijskiego Abbey Dubbels. Użycie dedykowanych belgijskich drożdży Spice&Fruit wzbogaca go o niesamowity bukiet owocowo-korzenny typowy dla piw z tego regionu. Kolor złotobursztynowy, goryczka zbalansowana, odczuwalna. Dodanie 0,5-1kg cukru stworzy prawdziwego „belgijskiego szatana”. Fermentacje dla uwypuklenia typu piwa najlepiej prowadzić w temp.22-24 ºC. Refermentacja cukrem. Leżakowanie minimum 5 tygodni.
Sposób przygotowania zestawu:
1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.
2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.
3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu.
4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l) z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj.
5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.
6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.
Skład zestawu:
Słody 3,4kg
dedykowane drożdże piwowarskie 1szt.