Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA CZECH PILS 1,7kg słód piwo domowe na 23L
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
GOZDAWA CZECH PILS 1,7kg na 23L
23 litry pysznego, domowego piwa bardzo jasne i mocno nachmielone, dolnej fermentacji.
PIWO W STYLU PILS - bardzo jasna i mocno nachmielona odmiana niemieckiego Pilsa. Najjaśniejsza odmiana piwa dolnej fermentacji. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt nachmielony jęczmienny, drożdze dolnej fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA W STYLU PILS:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18-20°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14-18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.
UWAGA:
W zależności od dostawy na opakowaniu będzie widniała nazwa "PILS" lub "CZECH PILS" jednak nie ma to wpływu na zawartość opakowania. ( Widoczne na zdjęciach)