


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA BELGIAN GOLD ALE 1,7kg na 23l
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
GOZDAWA BELGIAN GOLD ALE
23 litry pysznego, domowego piwa
PIWO W STYLU BELGIAN GOLD ALE - piwo o czystej złotej barwie z dużą gęstą kremową koroną, lekkie i orzeźwiające.
Celem uzyskania smaków charakterystycznych dla piw belgijskich należy użyć 1kg cukru kandyzowanego lub 0,5kg cukru białego + 0,5kg cukru kandyzowanego.Fermentację należy prowadzić w temperaturze 23-25°C.Refermentować cukrem.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: EKSTRAKT Z JĘCZMIENIA I EKSTRAKT CHMIELOWY, DROŻDŻE GÓRNEJ FERMENTACJI.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA piwa Gozdawa Belgian Gold Ale:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.