Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA BELGIAN AMBER ALE 1,7kg na 23l
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
GOZDAWA BELGIAN AMBER ALE 1,7kg na 23L
23 litry pysznego, piwa domowego
PIWO W STYLU BELGIAN AMBER ALE - piwo o głębokim bursztynowym kolorze w stylu belgijskim.
Celem uzyskania smaków charakterystycznych dla piw belgijskich należy użyć 1kg cukru kandyzowanego lub 0,5kg cukru białego + 0,5kg cukru kandyzowanego.Fermentację należy prowadzić w temperaturze 23-25°C. Refermentować cukrem.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: Ekstrakt z jęczmienia i ekstrakt chmielowy, drożdże górnej fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA piwa Gozdawa Amber Ale:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem.
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody.
Odczekaj co najmniej 30min, Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie.
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C.
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną.
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej.
Następnie odstaw na minimum 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.