Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA BALTIC PORTER 23 litry ciemnego portera
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
GOZDAWA BALTIC PORTER 1,7kg na 23L
- piwo domowe w stylu porter, bardzo ciemne dolnej fermentacji o mocnej goryczce
PIWO W STYLU PORTER - Najciemniejsze piwo dolnej fermentacji. Ciemny kolor. Mocna goryczka. Gratka dla miłośników stylu. Brzeczkę należy delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni. Do refermentacji można użyć cukru. Leżakowanie minimum 6 tygodni.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: ekstrakt nachmielony jęczmienny, drożdże dolnej fermentacji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIWA W STYLU PORTER:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 18-23°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Po 24/36 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temperatury 14-18°C (np. wstawiając do zimnego pomieszczenia),Fermentacja trwa zazwyczaj 6-12 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.
UWAGA:
Zestaw w zależność od dostawy występuję pod nazwą PORTER lub BALTIC PORTER jednak jego zawartość oraz sposób przygotowania niczym się nie różni.