Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA AMBER LAGER 1,7kg 23l
Opis
GOZDAWA AMBER LAGER 1,7kg na 23L
- odmiana Lagera Bursztynowego. Piękny opalizująco-bursztynowy kolor, więcej smaków słodowych
23 litry pysznego, domowego piwa
PIWO W STYLU AMBER LAGER - odmiana Lagera Bursztynowego. Piękny opalizująco-bursztynowy kolor, więcej smaków słodowych, zbalansowana goryczka. Brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19°C. Do refermentacji lepiej stosować glukozę. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: Nachmielony ekstrakt 1,7kg, drożdże dolnej fermentacji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA piwa Gozdawa Amber Lager :
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.