Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA ALTBIER 1,7kg na 23l
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
GOZDAWA ALTBIER niemieckie piwo hybrydowe
Fermentacja przy użyciu drożdży piwnych górnej fermentacji, ale w dolnej granicy ich pracy. Świetna propozycja dla piwowarów domowych. Kolor opalizujący czerwony w kierunku do brązowego. Goryczka zbalansowana.
23 litry pysznego, domowego piwa
PIWO W STYLU ALTBIER - Niemieckie piwo hybrydowe. Fermentacja przy użyciu drożdży piwnych górnej fermentacji, ale w dolnej granicy ich pracy. Świetna propozycja dla piwowarów domowych. Kolor opalizujący czerwony w kierunku do brązowego. Goryczka zbalansowana. Do refermentacji lepiej użyć glukozy. Przy użyciu cukru piwo musi zdecydowanie dłużej leżakować. Leżakownie minimum 6 tygodni. Ale tak naprawdę swój charakter objawia po 2-3 miesiącach.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: EKSTRAKT Z JĘCZMIENIA I EKSTRAKT CHMIELOWY, DROŻDŻE GÓRNEJ FERMENTACJI PAY7.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.
Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.
Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.