Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
COOBRA WHISKY YEAST drożdże gorzelnicze do zboża
Opis
Coobra Whisky Yeast COBRA drożdże gorzelnicze z enzymem do zacierów zbożowych
Coobra Whisky Yeast to drożdże do produkcji whisky. Tworzą charakterystyczną dla whisky czy burbona charakterystykę smakowo-zapachową.
Coobra Whisky Yeast z AG to aktywne drożdże do zacierów zbożowych, ryżowych, kukurydzianych. Jest to szczep drożdży stosowany przez wiele gorzelni whisky na całym świecie. Drożdże zawierają dodatek enzymów Amylazy - AG - Amyloglukozydazy - są to przemysłowe enzymy których zadaniem jest rozkład niefermentowanej skrobi do dobrze fermentującej glukozy. Te drożdże są niezbędnym dodatkiem dla każdego, kto w domowych warunkach chce wyprodukować sobie: Bourbon, Whisky, czy wódkę zbożowa, etc. Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru na Burbon, Whisky czy wódki gatunkowe.
Jeżeli masz zboże np.:
- jęczmień
- żyto
- pszenżyto
- kukurydza
- pszenica
- ryż
- kasze
- ziemniaki
to drożdże COOBRA Whisky Yeast szybko i skutecznie przerobią je w mocny zacier nadający się do przedestylowania na gatunkową wódkę zbożową!
Instrukcja: zawartość torebki drożdży rozsypać na powierzchnię zacieru w temperaturze pokojowej i odczekać 20 minut i dokładnie wymieszać. Fermentacja trwa 3-6dni (zależy od rodzaju surowca i temperatury otoczenia) do 12% alkoholu.
Najlepszy efekty uzyskujemy przy ześrutowanym zbożu, ale nie jest to niezbędne. Zboża typu jęczmień czy żyto warto zakiełkować - robimy to zalewając je płytko ciepłą wodą i odstawiając na 24h. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany syrop cukrowy, dosypujemy drożdże i zalewamy do 25-30L.
Skład: drożdże, pożywka, enzym amyloglukozydazy, środek zapobiegający pienieniu się, witaminy i mikroelementy.
masa netto: 72g (1 opakowanie)
Data minimalnej przydatności do spożycia/nr partii, kraj pochodzenia na opakowaniu.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.