Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
BROWIN Turbo Yeast TORPEDO 5-7 dni drożdże gorzelnicze 21% 403131
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Drożdże gorzelnicze TURBO TORPEDO ZŁOTE 5-7 dni BROWIN na 25l 21%
Nowa, lepsza receptura drożdży gorzelniczych Turbo Torpedo 5-7 dni, pozwalająca uzyskać aż do 21% alkoholu.
Fermentacja aż do 21% alkoholu - nowa mieszanka drożdży i pożywek pozwala na wysoki poziom odfermentowania nawet do 21%.
Do cukru, owoców zbóż i ziemniaków - drożdże Turbo torpedo 5-7 dni skutecznie fermentują różne surowce: cukier, owoce, kukurydzę, jęczmień, żyto, pszenicę, ziemniaki, melasę.
Fermentacja w 5-7 dni - czas, jaki potrzebują drożdże na przefermentowanie 6 kg cukru to 5-7 dni w temperaturze 20-25°C.
Porcja na 6-9 kg cukru - dawkę cukru dobierasz w zależności od stężenia alkoholu jaki chcesz uzyskać w przefermentowanym nastawie.
Na 25 L nastawu - jedno opakowanie drożdży Turbo Torpedo 5-7 dni, wystarcza na przygotowanie 25 L nastawu.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). W naczyniu w zależności od pożądanej ilości alkoholu, rozpuść odpowiednią porcję cukru* w podanej ilości letniej wody o temp. 30°C.
Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Płyn przelej do balonu bądź pojemnika fermentacyjnego, uzupełnij do objętości 25 litrów wodą o temp. pokojowej.
Po zamontowaniu rurki fermentacyjnej, roztwór fermentuj w temp. 20-25°C przez określoną w tabeli ilość dni.
Dla uzyskania najlepszego efektu, polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
*dla nastawów z ilością cukru większą niż 7kg, drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 48h.
Uwaga:
Nastaw będzie się pienił, dlatego najlepiej dodaj ok. 100g cukru i poczekaj, aż piana opadnie, następnie dosyp resztę cukru. Polecamy również Odpieniacz redukujący pianę.
Wariant I II III* IV*
alkohol 15% 17% 19% 21%
cukier I dawka 6kg 7kg 7kg 7kg
II dawka - - 1kg 2kg
woda 22L 21L 20L 19L
dni 5-7 7-8 8-10 10-16
Składniki: drożdże, fosforan (V) potasu, siarczan (VI) magnezu, węglan (IV) wapnia, fosforan (V) diamonu, witamina B1.
Masa netto: 100g
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Uwaga!
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Firma DEPTANA.PL Dorota Wentel-Jendrys nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie produktów przez nią sprzedawanych niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.