Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

23L PIWO SILESIAN PORTER + DROŻDŻE BREWKIT

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 36,90 zł 36.90
Cena netto: 30,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 36 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Brewkit Oberschlesische Brauerei SILESIAN PORTER

Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa.

Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g

 

Receptura piwa SILESIAN PORTER została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.


Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach.
Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.

 

Sposób przygotowania:

 Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
 Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.

Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.

Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę. 

Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
KOREK Z KORKA fi 25-30 gąsior butla wino 1szt
KOREK Z KORKA fi 25-30 gąsior butla wino 1szt
0,75 zł 0,61 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1 szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1 szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
KOREK Z KORKA fi 18-23 gąsior butla wino 1szt
KOREK Z KORKA fi 18-23 gąsior butla wino 1szt
0,65 zł 0,53 zł
szt.
PODPIWEK KUJAWSKI 100g delecta Łódź
PODPIWEK KUJAWSKI 100g delecta Łódź
2,70 zł 2,50 zł
szt.
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE
ZAMOJSCY drożdże winiarskie UNIWERSALNE
1,29 zł 1,05 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl