Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
23L PIWO SILESIAN PORTER + DROŻDŻE BREWKIT
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Brewkit Oberschlesische Brauerei SILESIAN PORTER
Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa.
Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g
Receptura piwa SILESIAN PORTER została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.
Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach.
Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.
Sposób przygotowania:
Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.
Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.
Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę.
Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!