Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

23L PIWO GERMAN SCHWARZBIER + DROŻDŻE BREWKIT

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 55,00 zł 55.00
Cena netto: 50,93 zł
ilość szt.
Zyskujesz 55 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.36364
Producent: Gozdawa
Kod produktu: 5903111865672

Opis

Brewkit Oberschlesische Brauerei

GERMAN SCHWARZBIER

 

Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa.

Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g

 

Receptura piwa GERMAN SCHWARZBIER została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.


Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach.
Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.

 

Sposób przygotowania:

 Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
 Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.

Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.

Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę. 

Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (1)

15 października 2018

Piwo wyszło bardzo ciekawe, z nutami goździka. Wzmocniłem je ekstraktem słodowym ciemnym. Nie chmieliłem na zimno i fermentowałem piwo 2 dni w temp. ok 20 st, a kolejne 2 tygodnie (tydzień cichej po zlaniu do nowego fermentora) w piwnicy w temp. ok. 15-18 stopni. Piwo lekko kwaśne i dość przyjemne w smaku. Wyklarowało się w 2 tygodnie w butelkach. Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium