Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 9:00-18:00, sob.: 9:00-14:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

23L PIWO DOMOWE GERMAN PILS + DROŻDŻE BREWKIT SŁÓD

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 h
Cena: 36,90 zł 36.90
Cena netto: 30,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 36 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.33
Producent: Gozdawa
Kod produktu: ger_pils

Opis

Brewkit Oberschlesische Brauerei GERMAN PILS

 

Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa.

Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g

 

Receptura piwa GERMAN PILS została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.


Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach.
Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.

 

Sposób przygotowania:

 Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
 Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.

Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.

Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę. 

Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
BUTELKA na piwo 500ml pod kapsel fi26
BUTELKA na piwo 500ml pod kapsel fi26
1,00 zł 0,81 zł
szt.
Drożdże winne UNIWERSALNE płynne szlachetne
Drożdże winne UNIWERSALNE płynne szlachetne
1,99 zł 1,62 zł
szt.
aktywne drożdże winiarskie ENOVINI WS
aktywne drożdże winiarskie ENOVINI WS
3,48 zł 2,83 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
5,95 zł 5,39 zł 4,84 zł 4,38 zł
szt.
BIAŁE kapsle do  butelek do piwa 100 szt
BIAŁE kapsle do butelek do piwa 100 szt
4,50 zł 4,00 zł 3,66 zł 3,25 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl