Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Wyrób kiełbasy domową metodą. 1
Wyrób kiełbasy domową metodą.

Wyrób kiełbasy w domowym zaciszu.

W dzisiejszych czasach niezwykle cenny jest smak zdrowego, przepysznego, domowego jedzenia. Coraz większa liczba osób decyduje się na samodzielną produkcję produktów. Wyrabianie kiełbasy według własnych przepisów lub sprawdzonej rodzinnej receptury jest bardzo proste, a jej smak i aromat podbije serca całej rodziny oraz gości. Poniżej zobaczysz, jak łatwo jest samemu przygotować prawdziwą kiełbasę!

Produkty, których potrzebujesz:

Krok 1.

Po pierwsze wybierz odpowiedni rodzaj mięsa. Nie kupuj zmielonego już wcześniej mięsa! Najczęściej do wyrobu kiełbasy używana jest łopatka z wieprzowiny lub wołowiny, możesz także wykorzystać kilka rodzajów mięs, wybór należy do Ciebie. Pamiętajmy, że mięso nie może być ani za tłuste, ani za chude. Najlepsze proporcje w kiełbasie to 80% mięsa oraz 20% tłuszczu. Jeżeli znajdziesz piękne, chude mięso to też możesz go użyć, dodaj tylko do kiełbasy odpowiednią ilość słoniny. Mięso należy pokroić na małe ok. 2-3 cm kawałki.

Krok 2.

Jeżeli masz już pokrojone na kawałki mięso to pora je zmielić. Do tego użyj maszynki do mięsa. Skutecznym trikiem jest włożenie maszynki na jakiś czas do chłodnego miejsca np. lodówka, dzięki czemu podczas mielenia tłuszcz nie odejdzie od mięsa. Wybierz również odpowiedni rodzaj oczek w maszynce, w zależności od rodzaju kiełbasy, jaką chcesz zrobić.

Krok 3.

Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy według własnego uznania. Możesz zrobić kiełbasę czosnkową, łagodne kiełbaski dla dzieci, kiełbasę pikantną używając ostrej papryki, lub nawet pieprzową. Pamiętaj o posoleniu kiełbasy. Do tego celu możesz użyć peklosól + sól lub samą peklosól, oczywiście we właściwych proporcjach. Możesz je znaleźć w przepisach lub w tabelach peklujących. Najczęstsze proporcje to ok 20g peklosoli na 1kg mięsa.

Krok 4.

Po dodaniu przypraw należy zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Mięso powinno mieć właściwą konsystencję, najlepiej, lepką, by łatwo się formowało. Na tym etapie spróbuj odrobiny mięsa. Zobacz czy nie użyłeś za dużo lub za mało przypraw szczególnie soli. Pamiętaj jednak, aby nie jeść surowego mięsa z dziczyzny! Możesz także podsmażyć farsz w postaci kotleta i ocenić jego smak.

Krok 5.

W tym momencie odstaw mięso na minimum 1-2h pod przykryciem, aby składniki wzajemnie się przeniknęły, a mięso nabrało odpowiedniego aromatu.

Krok 6.

Teraz możesz zająć się jelitami do kiełbasy. W zależności od preferowanego smaku i rodzaju kiełbasy możesz użyć jelit wołowych, wieprzowych, a nawet baranich. Jelita do kiełbasy dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku.

Krok 7.

Gdy mięso odpoczęło, możesz zacząć nadziewać jelita farszem. Do tego celu może posłużyć nadziewarka do mięsa lub lejek. Po pierwsze zrób supełek na jednym z końców jelita do kiełbasy. Następnie nałóż jelita na lejek od maszynki do mięsa. W przypadku problemu z naciągnięciem jelita możesz posmarować lejek odrobiną oleju. Jeśli posiadasz bardzo długie jelita, to dla ułatwienia podziel je na mniejsze części i z każdą postępuj w ten sam sposób. Gdy masz nałożone jelito na nadziewarkę do mięsa, możesz wolno napełniać jelito mięsem, przytrzymując je ręką.

Krok 8.

Po napełnieniu jelita farszem należy uformować z nich kiełbaski o odpowiedniej dla nas długości. W tym celu zakręć kawałek kiełbasy w jedną stronę, drugiego kawałka nie ruszaj i zakręć dopiero trzeci. Po napełnieniu jelit mięsem na obydwóch końcach zrób supełki.

Krok 9.

Po zakręceniu jelit wypełnionych mięsem nakłuj kiełbasę, aby wydobyć powietrze, które dostało się w czasie napełniania.

Krok 10.

Teraz nadszedł czas sparzenia kiełbasy. Włóż kiełbasę do wrzątku na wyłączonej kuchence i trzymaj pod przykryciem ok. 5min. Wywar możesz doprawić np. liściem laurowym lub zielem angielskim.

Krok 11.

Gdy kiełbaski wystygną, możesz je uwędzić w domowej wędzarni do osiągnięcia ładnego brązowego koloru. Podczas wędzenia używaj drzew liściastych. Iglaste możesz użyć jedynie w końcowym etapie wędzenia dla intensywniejszego aromatu. Czas wędzenia zależy od ciepła i dymu. W mało gęstym i zimnym dymie wędzenie będzie trwało ok. 3,5h, w ciepłym 1,5h, a w gorącym 1h. W przypadku gorącego dymu uzyskamy kiełbasę pieczoną, której nie należy wcześniej zaparzać! Generator dymu do wędzarni pomoże w uzyskaniu najlepszego aromatu.

Życzymy wszystkim smacznego!

Deptana.pl

Komentarze do wpisu (1)

3 kwietnia 2019

Nie dopuść, aby do jelita dostało się powietrze i nigdy nie przekłuwaj jelita. Nie zaparzaj kiełbasy przed wędzeniem tylko wysusz na kiju, w otwartej wędzarni. Po wyschnięciu jelit normalnie wędź do osiągnięcia koloru.

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Swojskie przepisy
Kostka rosołowa dla wszystkich

Kostka rosołowa

Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy robić kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną przygotowujemy ją na wywarze z wybranego przez siebie mięsa, zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.

Malinówka na zimę być musi

Malinówka na zimę być musi

Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej „Kucharz Polski – 1635 praktycznych przepisów” z 1932 r. autor Marja Śleżańska. Warto nieraz poszperać w biblioteczkach naszych rodziców czy dziadków aby natrafić na ciekawą inspirację kulinarną. Na dodatek przepis sprawdzony przez 3 pokolenia

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso z jelenia najsmaczniejsze jest z początku okresu polowań czyli pozyskiwane na przełomie sierpnia i września. Można go przyrządzać w najrozmaitszy sposób, traktując jego mięso jak wołowinę. Od wieków spożywanie dziczyzny jest znane w Polsce. Kiedyś dziczyzna stanowiła podstawę jadłospisu szlachty i możnowładców, w PRL-u zarezerwowana była dla „dewizowców”, dziś możemy ją nabyć bez problemu w niektórych marketach. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna, można powiedzieć, że ze względu na sposób żywienia się zwierząt jest eko. Gulasz z jelenia zrobiony w szybkowarze idealnie nadaje się na nadchodzące jesienne obiady.

Keto chlebek

Keto chleb

Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.

Galaretka chrzanowa

Galaretka chrzanowa

Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
11,00 zł 8,94 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
11,80 zł 9,59 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
8,50 zł 6,91 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
8,60 zł 6,99 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
4,50 zł 3,66 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl