Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Opcje przeglądania

Peklowanie

Nastrzykiwarka do mięsa i inne akcesoria niezbędne do peklowania

Peklowanie, czyli konserwowanie żywności (w szczególności mięsa i ryb) sięga czasów starożytnych. Już wtedy doceniono walory takiego przetwarzania produktów spożywczych. Peklowanie nie tylko nadawało zupełnie inny, lepszy smak potrawom, gwarantowało kruchość mięsa, ale również zabezpieczało je przed psuciem i wydłużało termin przydatności. W raz z poszerzaniem asortymentu przypraw, doskonaleniem metod oraz wymyślaniem coraz wygodniejszych narzędzi kuchennych, peklowanie rozpowszechniło się, a samo mięso doczekało się specjalnych dodatków, takich jak peklosól.

PEKLOSÓL sól peklująca  2kg PEKLOSÓL sól peklująca 2kg
Producent: +++
Cena:

7,90 zł

Cena netto: 6,42 zł

szt.
zobacz więcej
PEKLOSÓL sól peklująca 1kg PEKLOSÓL sól peklująca 1kg
Producent: +++
Cena:

4,00 zł

Cena netto: 3,25 zł

szt.
zobacz więcej
PEKLOSÓL sól peklująca 5kg PEKLOSÓL sól peklująca 5kg
Producent: +++
Cena:

18,50 zł

Cena netto: 15,04 zł

szt.
zobacz więcej
ZIOŁOWA PEKLOSÓL zmiękczająca 500g ZIOŁOWA PEKLOSÓL zmiękczająca 500g
Producent: +++
Cena:

16,50 zł

Cena netto: 15,28 zł

szt.
zobacz więcej

Jak obecnie wygląda proces peklowania mięs?

Do peklowania najlepiej nadają się: wołowina, wieprzowina oraz cielęcina. Ponieważ cały proces jest dość prosty i nie wymaga zaawansowanego sprzętu, znajduje coraz więcej zwolenników wśród amatorów dobrej jakościowo żywności. Mięso do obróbki powinno być pozbawione kości, ścięgien, skóry oraz tłuszczu, a same kawałki nie mogą być zbyt małe — zaleca się wykorzystanie mięsa o wadze od 2 do 3 kilogramów. Samo peklowanie koniecznie musi odbywać się w niskich temperaturach, aby spowolnić namnażanie się bakterii, a co za tym idzie — psucie. Na tym etapie mogą być pomocne nakłuwacze do mięsa oraz strzykawki.

Beczki do peklowania

Do peklowania mięsa niezbędny jest odpowiedni pojemnik. Najlepiej nadają się do tego specjalne beczki. Zazwyczaj są to produkty wykonane z wysokiej jakości tworzywa, wyposażone w uszczelki, które utrudniają występowanie reakcji chemicznych wewnątrz beczki. W tym procesów gnilnych. Sama konstrukcja beczek jest lekka i poręczna. W naszej ofercie znajdziesz modele o różnych pojemnościach, dzięki czemu będziesz mógł dopasować pojemnik do ilości mięsa, którą chcesz przyrządzić. Zarówno w warunkach domowych, jak i w przypadku prowadzenia małej działalności gastronomicznej.

Czy można peklować zwykłą solą?

Niegdyś do peklowania używano soli kuchennej oraz mieszanki przypraw, także można wykonać solankę w domu. Jednak peklosól wzbogacona została o azotany i azotyny, co zwiększa skuteczność podczas przetwarzania mięs. Taka mieszanka nie nadaje się do wykorzystania poza konserwacją mięs, jednak nie szkodzi zdrowiu, a tradycyjna sól jest jednym z jej głównych składników.

Co jest potrzebne do peklowania mięsa?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie solanki, czy skorzystasz z gotowych rozwiązań, powinieneś zaopatrzyć się w kilka akcesoriów przeznaczonych do peklowania mięs. Oprócz pojemnika (beczki) przydatne będą:

  • nastrzykiwarka do szynek,
  • nakłuwacz do mięsa,
  • igła do peklowania,
  • strzykawki.

Jeśli zauważysz nieszczelność pojemnika, warto wymienić uszczelki w wieczku. Wszystkie akcesoria do peklowania, a także wysokiej jakości mieszanki ziół znajdziesz w naszej ofercie. Zapraszamy do składania zamówień, a w przypadku pytań — do kontaktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium