Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kategorie
Producent
Dostępność
Nowość
Promocja
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Podpuszczka, czyli od czego zacząć produkcję sera
Żaden ser — żółty, biały czy pleśniowy — nie powstanie bez połączenia mleka w odpowiedniej temperaturze z podpuszczką. Czym jest podpuszczka? To specjalny enzym (koagulant), dzięki któremu ulega rozszczepieniu kazeina — białko znajdujące się w mleku. Podczas takiego procesu powstaje skrzep i serwatka, a to już pierwszy krok, aby uzyskać pyszny ser, któremu nadamy kształt w formie serowarskiej. W naszej ofercie Klienci znajdą suszone i płynne podpuszczki naturalne, jak również mikrobiologiczne. Dla osób, które lubią produkty typu kilka w jednym, polecamy natomiast startery wymieszane od razu z dodatkami wzbogacającymi smak i aromat końcowych produktów.
Wydajna produkcja sera — chlorki wapnia
W przypadku produkcji sera z mleka o niskiej zawartości wapnia warto sięgnąć po chlorek tego pierwiastka, który wpływa na lepszą krzepliwość mleka oraz jego obróbkę. Produkt sprawia, że łatwiej jest pociąć serwatkę, a ziarno serowe lepiej się obkurcza w formie serowarskiej. Produkcja serów jest dzięki niemu bardziej wydajna. Chlorek wapnia z naszej oferty to produkt z atestami spożywczymi. W zależności od potrzeb Klientów oferujemy go w opakowaniu 10 lub 100-gramowym.
Wzbogać smak sera, zanim trafi do formy serowarskiej
Ser w podstawowej wersji powstaje z mleka. Jednak wiele osób ceni sobie produkty, których smak został wzbogacony ziołami lub suszonymi warzywami. Z myślą o wszystkich koneserach oferujemy więc suszone pomidory, czarnuszkę, aframon madagaskarski. Ponadto proponujemy mieszanki przypraw, np. de Paris, Jesienną czy Wenus. A dla wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z serowarstwem, przygotowaliśmy zestawy składające się z kilku gotowych do użycia elementów, w tym również form serowarskich.
Wysokiej jakości cedzaki i chusty do sera
Oprócz form serowarskich oferujemy też cedzaki i chusty do sera. Umieszczenie w nich ściętej masy jest ostatnim etapem przed włożeniem sera do formy. Polecamy akcesoria o różnej średnicy i wielkości ułatwiające przygotowanie produktu o pożądanej wielkości. Ponadto — zapraszamy do zakupu szpatułek do cięcia serwatki, podkładów serowarskich oraz drewnianych pras do sera domowego. W przypadku zapytań o któryś z produktów jesteśmy do dyspozycji naszych Klientów.