Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

kultury bakterii do sera typu CAMEMBERT na 10L

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 14,67 zł 14.67
Cena netto: 11,93 zł
ilość szt.
Zyskujesz 14 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

kultury bakterii do sera typu CAMEMBERT na 10L

Jak przygotować ser typu CAMEMBERT?

Legenda głosi, że technikę wytwarzania tego sera rozpowszechniła Marie Hariel, chłopka i serowar z miejscowości Vimoutiers, której nauczyła się od pewnego zakonnika w zamian za udzielenie mu schronienia, a nazwę nadał mu Napoleon III, który skosztował sera we wsi Camembert.

Pasteryzujemy pełne mleko przy temperaturze 72° C przez 15 sekund. Kiedy mleko schłodzi się do temperatury 42°C. zaszczepiamy kultury startowe (1 torebka niebieska i 1 czerwona) i pozwalamy aby bakterie namnażały się (inkubacja) przez kolejne 10 minut; mieszamy parę minut, a nastepnie, kiedy mleko osiągnie temperaturę koagulacji wynoszącą 37/38° C, dodajemy podpuszczkę cielęcą w formie pasty “Precor Bianco”, w ilości 40 g na 100 litrów mleka. Skrzep powinien być gotowy po upływie 18-20 minut. Następnie tniemy skrzep ostrzem tak, aby podzielić go na kawałki grubości orzecha, wykonując tę czynność bardzo delikatnie i pozwalamy masie serowej odpocząć przez 20 minut wstrząsając nią kilka razy, już bez krojenia. Przelewamy delikatnie pastę serową umieszczając ją w formach i utrzymując w temperaturze 35°C. Pierwszy obrót wykonywany jest po 20 minutach, utrzymując poziom ciepła. Drugi obrót wykonujemy po upływie 40 minut. Po kilku godzinach jeszcze raz obracamy i wkładamy ser do komory o temperaturze 10-12°C przy 90% wilgotności. Aby uniknąć zanieczyszczenia sera ciemnymi pleśniami, zaleca się owinięcie folią skrzynek zawierających produkt. Solimy na sucho. Dojrzewanie sera trwa około 20 dni.


 


Produkt należy przechowywać w temperaturze 4-8°C.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl