Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
forma do BABKI GOTOWANEJ MAŁA
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Składniki:
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła rozpuszczonego
- 140 g mąki pszennej
- 160 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
+ 1 łyżka masła do wysmarowania formy, bułka tarta i kilka plasterków cytryny oraz limony
Przygotowanie:
W wysokim garnku wstawiamy wodę. Foremkę do babki gotowanej dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamyna sztywną pianę. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Pomału wlewamy roztopione masło. Następnie do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec w 3 porcjach dodajemy ubite białko i lekko mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy na górze i dokładnie zamykamy wieczkiem. Formę wkładamy do gotującej się wody i przykrywamy pokrywką. Musimy dobrze obciążyć foremkę, żeby nie wypływała do góry i nie przechylała się na boki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy ostrożnie z wody i otwieramy wieczko a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Kiedy ostygnie, lukrujemy. Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucieramy z łyżką soku z cytryny. Lukrujemy ciasto i dekorujemy połówkami cytrusów.