


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
drożdże winiarskie BAYANUS BC S103 500g aktywne
Opis
drożdże winiarskie BC S103 500g co wystarczy na 1200L wina i modów pitnych
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus
Opis:
Szlachetne drożdże aktywne BC S103, to szczep drożdży który został wyselekcjonowany ze względu na doskonale właściwości fermentacyjne oraz niezwykłą odporność, którą można zaobserwować przy produkcji wina, miodów pitnych oraz innych napojów fermentowanych.
Charakterystyka fermentacji:
• Regularny przebieg fermentacji
• Fermentacja może przebiegać w temp. 10-30°C
• Dobra przyswajalność fruktozy
• Wysoka tolerancja alkoholu - do 18%
• Małe zapotrzebowanie na azot
Charakterystyka metabolizmu:
• 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu
• Nie wytwarza związków siarki
• Mała produkcja piany podczas fermentacji
• Mała produkcja wyższych alkoholi
• Produkcja kwasowości lotnej poniżej 0,2g/l
Wskazania przy stosowaniu:
Zabezpieczenie fermentacji w trudnych warunkach:
• BC S103 dostosowuje się do wszystkich rodzajów moszczy, zarówno tych o dużym potencjale, bardzo klarownych, jak i do moszczy zawierających wysoki poziom dwutlenku siarki.
• Bardzo dobre wyniki daje stosowanie tych drożdży do produkcji miodów pitnych.
Cechy charakterystyczne szczepu:
• Zastosowanie drożdży BC S103 sprawia, że charakterystyczne cechy odmian winogron oraz innych owoców są bardziej intensywne w produkcie końcowym. Są szczególnie polecane dla winogron Chardonay, dając zaokrąglony i bardzo cielisty smak.
Do wtórnej fermentacji:
• Ze swoimi własnościami technologicznymi, BC S103 mogą być używane we wtórnej fermentacji prowadzonej klasycznie w butelkach.
Sposób użycia:
Drożdże BC S103 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dozowanie:
dla win białych i czerwonych 2g/10l
do wznowienia fermentacji 4g/10l
do fermentacji wtórnej 2-4g/10l
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)
Kraj pochodzenia: Francja