


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
aktywne drożdże winiarskie BAYANUS VR44 500g





Opis
drożdże winiarskie VR44 Safoeno 500g co wystarczy na 1200L wina
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus
Opis:
Szczep szlachetnych drożdży VR 44 został wyselekcjonowany w regionie Szampanii ze względu na doskonałą charakterystykę fermentacji i ich odporność na ekstremalne warunki prowadzenia fermentacji.
Charakterystyka fermentacji:
• Szczep - charakter Killer, umożliwia dobre rozwiązania problemów i szybki start fermentacji
• Kompletna i regularna fermentacja cukrów
• Temperatura fermentacji: od 10°C do 40°C
• Tolerancja alkoholu: 16%
• Niskie wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
• 16.5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
• Niska produkcja dwutlenku siarki i aldehydu octowego (<30 mg / l)
• Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,24g/l)
• Mała produkcja piany podczas fermentacji
• VR 44 jest odpowiedni do prowadzenia wszystkich rodzajów fermentacji, nawet tych w trudnych warunkach.
Wskazania przy stosowaniu:
Wina czerwone:
VR 44 pozwalają na produkcję gatunkowych, prestiżowych win czerwonych z zachowaniem charakteru terrori (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Barbera, Sangiovese Teroldego...).
Prise de mousse:
VR 44 są bardzo dobre do wtórnej fermentacji (w butelce metodą klasyczną lub w zbiorniku metodą Charmat), dają bardzo dobre wyniki w produkcji wszystkich rodzajów win musujących, a zwłaszcza w szampanach i cavach.
Wina białe:
VR 44 idealnie nadają się do fermentacji w kontrolowanej temperaturze (Chardonnay, Sémillon, Trebbiano, Malvasia, Pinot Griggio...).
Drożdże VR 44 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Sposób użycia:
Drożdże VR 44 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dozowanie:
Wina białe i czerwone: 2 g/10l
Wznowienie fermentacji: 3-4 g/10l
Fermentacja wtórna: 1,5-4 g/10l
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (najlepiej przechowywać w lodówce)
Kraj pochodzenia: Francja