Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zioła FRYKAS WUJKA TEODORA do kiełbasy wiejskiej na 5kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 h
Cena: 3,20 zł 3.20
Cena netto: 2,96 zł
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Zioła FRYKAS WUJKA TODORA do kiełbasy wiejskiej na 5kg

 

SKŁADNIKI: pieprz czarny, papryka słodka czerwona, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek.
Mieszanka nie zawiera glutaminianu sodu, ani innych chemicznych polepszaczy smaku.

Przepis na kiełbasę wiejską:
- wieprzowina 4 kg (karczek, łopatka)
- wołowina 0,5 kg
- boczek lub słonina 0,5 kg
- 100 ml zimnej wody
- saletra potasowa 2g
- 40 g soli kuchennej
przyprawa do kiełbasy wiejskiej (Frykas Wuja Teodora)

Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki (ok. 5/8 cm) i poddajemy procesowi peklowania na sucho dokładnie nacierając solą wymieszaną z saletrą. Odstawiamy na ok 12/24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie mięso wieprzowe oraz słoninę/boczek przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 8-10 mm. Wołowinę natomiast przez sita o oczkach 3-4 mm (najlepiej dwukrotnie). Zmieloną wołowinę dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, aby powstał kleik, który zwiąże nam całą masę mięsną. Zmielone mięso wieprzowe, słoninę/boczek oraz wołowinę łączymy i dokładnie wyrabiamy z mieszanką ziół oraz solą (do smaku). Przygotowujemy jelita wieprzowe (płuczemy je oraz namaczamy). Jelita napełniamy przy użyciu nadziewarki, formując równomierne odcinki kiełbasy. Napełnione kiełbasy rozwieszamy do obsuszenia w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę (do osiągnięcia brązowo-złotej barwy batonów). Bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni kiełbasę patrzymy przez 10 min, wkładając ją do wody o temperaturze 75oC. Po sparzeniu rozwieszamy do wyschnięcia w chłodnym miejscu.

Składniki, data minimalnej przydatności, kraj pochodzenia, numer partii znajdują się na opakowaniu.

Informacja o alergenach: W zakładzie są konfekcjonowane również sezam, migdały, gorczyca, seler, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy.Pomimo wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
przyprawa DO KIEŁBASY KRAKOWSKIEJ 100g bez chemii
przyprawa DO KIEŁBASY KRAKOWSKIEJ 100g bez chemii
5,00 zł 4,63 zł
szt.
przyprawa DO WĘDZENIA 100g bez chemii
przyprawa DO WĘDZENIA 100g bez chemii
6,50 zł 6,02 zł
szt.
ZIELE ANGIELSKIE 100g całe
ZIELE ANGIELSKIE 100g całe
4,00 zł 3,81 zł
szt.
Zioła do peklowania BABCI LEOKADII 36g
Zioła do peklowania BABCI LEOKADII 36g
3,15 zł 2,92 zł
szt.
Przyprawa CIOCI KASI 50g do mięs
Przyprawa CIOCI KASI 50g do mięs
2,60 zł 2,41 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl