Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zestaw do produkcji RUMU na 25 L- ALCOTEC

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 89,00 zł 89.00
Cena netto: 72,36 zł
ilość szt.
Zyskujesz 89 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: DEPTANA
Kod produktu: rumzestalcotec

Opis

Zestaw do produkcji prawdziwego RUMU. Nastaw 25L na drożdżach ALCOTEC.

W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI: melasa 680g - 3 butelki; cukier trzcinowy nierafinowany DEMERARA 4kg; drożdże ALCOTEC RUM -1 opakowanie

Jak zrobić rum domowym sposobem ?

To bardzo proste. Rum jest alkoholem otrzymywanym z destylacji zacieru zrobionego z melasy z trzciny cukrowej (zawartość alkoholu w zacierze ok. 7% z uwagi na to, że melasa jest trudnofermentowalna) lub z melasy i nierafinowanego cukru trzcinowego ( zawartość alkoholu ok 11-12%). Wszystkie składniki najwyższej jakości otrzymacie w naszym sklepie DEPTANA .

Co potrzebujemy:

- melasa z trzciny cukrowej 2kg

- cukier trzcinowy nierafinowany DEMERARA 4kg

- specjalne drożdże do produkcji rumu ALCOTEC RUM

- środek klarujący ALCOTEC TURBO KLAR 24

- Pojemnik fermentacyjny ( najlepiej z kranikiem spustowym)

 

Przygotowanie zacieru: Melasę i cukier trzcinowy rozmieszać w gorącej wodzie. Wlać do pojemnika fermentacyjnego. Uzupełnić zimną wodą do 25 litrów. Gdy nastaw osiągnie temperaturę 25-27°C należy użyć drożdży do rumu. Drożdże należy rozsypać na powierzchni rozworu melasy i trzciny cukrowej. Po ok. 20 minutach porządnie wymieszać aby natlenić nastaw. Pokrywa w pojemniku może leżeć luźno. W końcowym etapie fermentacji ( po 4-5 dniach) można pokrywę zamknąć szczelnie i założyć rurkę fermentacyjną, ale nie jest to konieczne. Gdy fermentacja ustanie zaleca się zlać nastaw z nad osadu ( przydatny jest w tym momencie kranik w pojemniku fermentacyjnym). Mieszamy zlaną ciecz, aby ją odgazować. Możemy teraz użyć środek klarujący ALCOTEC TURBO KLAR 24.

Po 24 godzinach zacier jest gotowy do destylacji. Destylację przeprowadzamy na destylatorach bez refluksu. Najlepiej typu POT STILL. Odbieramy przegony, a odbiór dobrego rumu kończymy na 40%. Pogony (do 20%) możemy wykorzystać do destylacji na aparatach z refluksem w celu "odzyskania" spirytusu.

Uzyskany destylat rozcieńczamy do mocy 36-43 %. Mamy rum w czystej postaci (light rum). Możemy "okrasić" chipsami dębowymi średnio palonymi na kilka dni. Pozostawić rum aby "dojrzał" na kila tygodni. NA ZDROWIE !

 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl