Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

WSKAŹNIK STĘŻENIA CUKRU W WINIE-CUKROMIERZ OECHSLE

Dostępność: brak towaru
Cena: 15,80 zł 15.80
Cena netto: 12,85 zł
ilość szt.
Zyskujesz 15 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 8071

Opis

WSKAŹNIK STĘŻENIA CUKRU W WINIE - CUKROMIERZ OECHSLE

Niezbędny do zrobienia wina słodkiego,półsłodkiego,wytrawnego.Pokazuje ilość cukru w winie i jaką moc będzie miało wino przed fermentacją oraz po fermentacji.

Jeden stopień Ballinga (Blg), odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). Obsługa przyrządu jest prosta i po dłuższej praktyce nie będzie sprawiać kłopotu.

Przyrząd jest wykonany ze szkła.

 

waga: 35g

 

długość cukromierza: 25cm

 

 

Profesjonalny szwedzki cukromierz w skali Oeschle (Oe)

Hydrometr jest najważniejszym urządzeniem w domowej produkcji alkoholi.  Hydrometr inaczej nazywany też areometrem, cukromierzem i oeschlemetrem, to niezwykle przydatne szklane urządzenie do pomiaru zawartości cukru w roztworach wodnych. Za pomocą hydrometru można łatwo i wygodnie skontrolować czy nastaw fermentuje czy też fermentacja się zatrzymała, jaka będzie zawartość % w nastawie po fermentacji lub też łatwo określić jaki rodzaj wina otrzymaliśmy.

Na cukromierzu mamy skalę Oeschle -12 do +120 – skala gęstości roztworu podana w jednostkach Oeschle (Oe). Dla wody w temp. 20°C jest ona 0,00 Oe a gęstość  w g/ml wg wzoru Oe/1000 + 1 = 1,000 g/ml. Cukier zwiększa gęstość  roztworu wody a alkohol zmniejsza. Woda ma jak wspomniano wcześniej gęstość  1,00 g/ml a alkohol ma 0,79 g/ml. Kiedy nastaw fermentuje zmniejsza się ilość cukru, który jest  przetwarzany na alkohol (cukier jest cięższy od wody a alkohol lżejszy), wiec obniża się gęstość roztworu i wartość Oeschle zmniejsza się, czyli areometr zagłębia się mocniej w cieczy. Najczęściej przy starcie fermentacji wina stołowego pokazuje on odczyt ok. 75 na skali, tzn. dużo cukru (ok. 4,5kg w 23L nastawu). W czasie fermentacji cukier się zużywa i hydrometr zagłębia się bardziej. Jak fermentacja dobiegnie końca powinien pokazać wartość poniżej zera czyli ok. -5 do -10. Jeśli odczyt jest większy tzn. że wino dalej fermentuje albo fermentacja stanęła.

Aby obliczyć potencjalną zawartość alkoholu w winie po fermentacji należy użyć poniższych wzorów, gdyż wino posiada zawyżoną gęstość z powodu występowania innych składników zaburzających prostą kalkulację np. niefermentowalnych cukrów.

Obliczanie zawartości  % alkoholu w winie po fermentacji:

jeśli wskazanie początkowe cukromierza było 75 a końcowe (po fermentacji) -5 (razem daje 80), to wartość 80 dzielimy przez 7,5=10,6% vol. alkoholu.

Jak wykonywać pomiary cukromierzem

Pomiary wykonuje się najłatwiej bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym albo w menzurce. W menzurkach trudno jest zrobić pomiar żeby hydrometr nie przykleił się do ścianki cylindra pomiarowego, dlatego trzeba wybierać większe menzurki 250ml lub 100ml. Hydrometr musi  unosić  luźno bez przylegania do ścianek naczynia i odczytuje się górny menisk. Przed odczytem trzeba energicznie wprowadzić hydrometr w rotacje żeby pozbyć się bąbelków gazu wydzielającego się w czasie fermentacji, którego pełno jest w moszczu, który czepia się zanurzonej części hydrometru i go podnosi. Kontrola hydrometru - w  temp. 200oC ma pokazać w wodzie 0.

Określanie cukromierzem momentu zakończenia fermentacji:

Żeby być pewnym że nastaw skończył fermentować, należy dokonać dwóch pomiarów dzień po dniu. Jeżeli 2 kolejne pomiary w odstępie 1 doby będą takie same oznacza to, że nastaw przestał fermentować.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl