


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA z generatorem dymu 330261
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA z generatorem dymu 330261
Idealny, uzupełniający się zestaw urządzeń do wędzenia na ciepło, gorąco oraz dzięki dodanemu generatorowi dymu również na zimno. To najlepszy sposób na przygotowanie aromatycznych potraw, pysznych i bez konserwantów.
Każdy rodzaj wędzenia - możliwość wędzenia potraw w łatwy i szybki sposób metodą na zimno dzięki generatorowi dymu oraz na ciepło i gorąco dzięki grzałce o dużej mocy.
Wydajny proces - moc pompki generatora umożliwia kilkugodzinne dymienie w trakcie procesu wędzenia, przy jednokrotnym zasypie zrębkami.
Kompletny zestaw - wszystko czego potrzebujesz do procesu wędzenia znajdziesz w zestawie: wędzarnia elektryczna z pełnym wyposażeniem, generator dymu oraz próbka zrębków wędzarniczych.
Łatwy montaż i użytkowanie - przytwierdzenie generatora do wędzarni jest proste i nie przysporzy Ci trudu. Wszystkie potrzebne do montażu elementy dołączone są do zestawu wraz z instrukcją obsługi.
Dodatkowe korzyści - kupując zestaw zaoszczędzasz pieniądze. W komplecie płacisz mniej niż za te same urządzenia zakupione osobno. Dodatkowo nie martwisz się o elementy mocujące.
Wędzenie to proces w wyniku, którego potrawy uzyskują charakterystyczny aromat, smak i barwę. Poza walorami organoleptycznymi to również sposób na utrwalanie żywności bez użycia sztucznych konserwantów. Proponowany zestaw umożliwia wędzenie każdą metodą: na zimno, na ciepło oraz na gorąco. Pyszne mięsa, wędliny, sery i inne potrawy już teraz w zasięgu Twojej ręki. Zestaw jest prosty w obsłudze a przy tym bardzo wydajny. Proces wędzenia w naszej wędzarni elektrycznej z generatorem dymu to duża przyjemność. Prezentowany zestaw zawiera wszystko czego potrzebujesz w procesie wędzenia. Wędzarnia jest od razu gotowa do użycia - nie wymaga montażu. Przed użyciem należy jednak zapoznać się z dołączoną instrukcją oraz umieścić poszczególne elementy wyposażenia zgodnie z podanym schematem. Generator dymu nie wymaga ciągłego dosypywania zrębków podczas procesu wypalania. Pełny zasyp wystarcza na kilka godzin dymienia, a wszystko to dzięki zastosowaniu pompki o mocy 4 W i wydajności 2 x 4,5 L, która jest elementem zestawu. Nie pozostaje nic innego jak „robić dym” i cieszyć się smakiem wędzonych potraw.
Przygotowanie produktów przed wędzeniem:
Peklowanie lub marynowanie - można wybrać dowolna metodę.
Ociekanie i osuszanie - można je przeprowadzić w warunkach domowych w temperaturze pokojowej z użyciem wentylatora, który przyspieszy proces. Można powiesić produkty w przewiewnym miejscu, ważne aby w dotyku były całkowicie suche. Proces osuszania może trwać od kliku do kilkunastu godzin. Po suszeniu nie należy produktów umieszczać w lodówce, gdyż mogą z powrotem zawilgotnieć. Należy je po tym procesie przenieść od razu do wędzarni, ewentualnie w niej jeszcze poddać procesowi obsuszenia (bez dymu), a następnie wędzić wg wybranej metody.
Uruchamianie generatora i wędzarni:
Tubę generatora przymocuj do bocznej części wędzarni przy pomocy nitonakrętek. Przystaw dymogenerator do bocznej ścianki z nitonakrętkami, a następnie użyj do mocowania śrub załączonych do zestawu, pamiętając o użyciu po jednej podkładce [9] od strony łba śruby.
Dyszę z podłużnym otworem umieść w otworach tuby generatora o średnicy 20 mm w taki sposób, aby podłużny otwór był skierowany w dół.
Tubę generatora zasyp odpowiednim gatunkiem zrębków.
Podłącz pompkę (wg instrukcji generatora) i nastaw ją na maksymalny przepływ powietrza.
Kiedy pompka zacznie działać, przyłóż płomień zapalniczki do otworów znajdujących się w tubie generatora (do każdego otworu po kolei), aż do momentu, kiedy z dyszy zacznie wydobywać się dym. Płomień powinien zostać zassany do otworów, co świadczy o poprawnym podłączeniu pompki.
Jeśli chcesz wędzić na ciepło lub gorąco podłącz źródło ciepła - włącz grzałkę w komorze wędzarni.
Kominek w postaci zasuwy, znajdujący się w tylnej, górnej części wędzarni powinien zostać otwarty, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację dymu w komorze wędzarni.
Uwaga!
Po każdym użyciu dysza generująca dym powinna zostać umyta detergentem usuwającym przypalenia.
Wędzenie należy prowadzić pod nadzorem.
Dane techniczne i wymiary wędzarni:
wymiary urządzenia: 50 x 35 x 71 cm
całkowita moc: 1600 W
regulowana temperatura wędzenia
napięcie: 220 V - 240 V~
częstotliwość: 50 Hz
wodoodporność: IPx4
całkowita moc: 1600 W
regulowana temperatura wędzenia
napięcie: 220 V - 240 V~
częstotliwość: 50 Hz
wodoodporność: IPx4
grubości ścianek: 0,8 mm
pojemność na: ok. 8 kg kiełbasy / ok. 6 kg szynki
podwójne ścianki drzwiczek
korpus wędzarni przystosowany do montażu dymogeneratora
masa: 14 kg
Dane techniczne i wymiary generatora dymu:
Pompka 4 W
2 wężyki ⌀ 5/4 mm o długości 210 mm
Trójnik
Wężyk ⌀ 5/4 mm o długości 820 mm
Adapter
Wężyk ⌀ 8/5 mm o długości 100 mm
8 podkładek nierdzewnych M8
4 śruby nierdzewne M8 x 40
4 nakrętki nierdzewne M8
Do wędzarni polecamy zrębki klasy 8 i 10: