


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słód BARWIĄCY OBŁUSZCZONY 0,25kg Strzegom
Opis
Słód BARWIĄCY OBŁUSZCZONY 0,25 kg
Słód barwiący obłuszczony oferowany przez nasz sklep DEPTANA pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
Słód barwiący produkowany jest ze słodu pilzneńskiego wcześniej wyprodukowanego z jęczmienia obłuszczonego. Temperatura prażenia dochodzi do 240°C przy czasie prażenia ok. do 4 godzin.
Jest słodem o podobnej barwie jak typowy słód barwiący lecz charakteryzuje się nie tak intensywnym aromatem przypalenia i goryczką. Stosowany do dobarwiania piw oraz uzyskania aromatu bez smaku „przypalenia”. Tak jak słody czekoladowe wykazuje mączny charakter przełomu ziarna. Stosuje się jako dodatek do piw Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Strzegomiu wynosi 1300 - 1600 °EBC. Działanie amylolityczne słodu jest zerowe. Zawartość ekstraktu - raczej niska.
Wpływ na smak: Smak Słodu Barwiącego Obłuszczonego jest gorzki,
ale mniej intensywny od Słodu Barwiącego i Jęczmienia Prażonego.
Zastosowanie: Słód Barwiący Obłuszczony, ze względu na kolor brzeczki, jest używany głównie do ciemnych piw typu Porter i Stout. Zwykle dawki 1-2% dają już wyraźną zmianę koloru, bez znaczącego wpływu na smak.
Zwiększenie zawartości tego słodu w składzie szybko powoduje zmianę w smaku, ale mniej intensywną niż w przypadku Słodu Barwiącego. Dawki przekraczające 10% należą do rzadkości
Specyfikacja słodu:
Wilgotność | % | max. 5 |
Ekstrakt | %s. | min. 65 |
Barwa | °EBC | 800-1200 |
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany) powinien być przechowywany w chłodnym
(< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres
składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu.
waga netto: 250g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.