


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
REFRAKTOMETR pomiar cukru w piwie winie 0-40%





Opis
REFRAKTOMETR do pomiaru cukru w winie piwie cydrze miodzie 0-40% Brix
Przenośny oraz lekki refraktometr 0-40 BRIX jest bardzo precyzyjnym przyrządem optycznym służącym do określenia procentowej zawartości:
- cukru (0-40% Brix) w sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej
- zawartości czystego alkoholu (0-25%) liczonej według objętości wina z winogron w trakcie i procesie fermentacji na podstawie badania współczynnika refrakcji światła.
Zaletą refraktometru jest możliwość zbadania zawartości cukru w soku bezpośrednio z winogrona nakładając kroplę soku na pryzmat refraktometru.
Refraktometr jest wyposażony w ATC (automatyczna kompensacja temperatury) 10-30 stC, pomiary wykonuje z dużą dokładnością i zapewnia precyzyjne wyniki.
W przybliżeniu możemy uznać, że 1 BRIX =1,04 BLG. Czyli 10 BRIX = 9,6BLG, 20BRIX = 19,2 BLG.
Z powyższego wynika, iż przy małych stężenia cukru spokojnie możemy uznać, że 1BRIX = 1 BLG
Parametry refraktometru:
* Podwójna skala: stężenie cukru (Brix), zawartość alkoholu (%);
* Pełny zakres od 0 do 40% w skali Brix
* Pełny zakres od 0 do 25% w skali dla czystego alkoholu
* Korpus wykonany z trwałego aluminium
* Łatwa ręczna kalibracja
* System ATC
* Gumowany uchwyt
* Regulacja pierścieniem ostrości siatki
* Kompaktowa budowa, łatwy w transporcie