Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

PEKLA do KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ 60g na 2kg

pekla-do-kiełbasy-dojrzewającej-browin-deptana.JPG
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,00 zł 3.00
Cena netto: 2,78 zł
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 410015

Opis

PEKLA do KIEŁBASY DOJRZEWAJĄCEJ 60g na 2kg


Pekla do kiełbasy dojrzewającej to saletra z mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Jest przeznaczona do przygotowania kiełbas dojrzewających oraz wędzonych. Dzięki peklowaniu mięso zachowa apetyczny kolor i będzie stabilne mikrobiologicznie. Tak przygotowane domowe wyroby zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia!


Przepis na wędzoną kiełbasę dojrzewającą:

Składniki:

  • 600 g karczku
  • 600 g łopatki
  • 400 g boczku
  • 200 g słoniny
  • 200 g wołowiny
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie Pekli do kiełbasy dojrzewającej
  • jelita wieprzowe.

Przygotowanie:

Karczek i łopatkę zmiel przez maszynkę o oczkach sita 12 mm, a boczek i słoninę przez sito o oczkach 8 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez sito o najdrobniejszych oczkach, następnie dodaj do niej 100 ml zimnej wody i wyrób aż do pojawienia się białego kleiku. Połącz ze sobą wszystkie rodzaje mięsa, dodaj 1 opakowanie Pekli i całość dokładnie wyrób. Odstaw do lodówki na 24 godziny. 20 minut przed wyjęciem masy mięsnej z lodówki przygotuj jelita wieprzowe – dokładnie je opłucz i pozostaw w letniej wodzie. Wyjmij mięso i wyrabiaj jeszcze przez chwilę, następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Za pomocą maszynki do nadziewania napełniaj dość ciasno jelita. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 1,5 godz. (do uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie usuń zrębki z wędzarni, zwiększ temperaturę do 70°C i utrzymuj nie dłużej niż 15 min. Po tym czasie powieś kiełbasę na stojaku wędliniarskim, w temperaturze 13-20°C. Proces dojrzewania będzie trwał ok. tygodnia. Próżniowe zapakowanie kiełbasy pozwoli dalej jej dojrzewać, jednocześnie wydłużając czas jej przechowywania. 

Składniki: sól kamienna niejodowana — chlorek sodu (NaCl), mieszanka ziół i przypraw (jałowiec, czerwona papryka słodka, pieprz czarny, chilli, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie), azotan potasu (E252), substancja antyzbrylająca: A-hydroksywęglan magnezu (E504ii) / B-ditlenek krzemu (E551).

Polecamy również jelita wieprzowe dostępne w naszym sklepie!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl