


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
MIAŁ dębowy FRANCUSKI MOCNO OPIEKANY 50g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
MIAŁ DĘBOWY- FRENCH OAK heavy - MOCNO OPIEKANY 50g
Miał z dębu francuskiego Quercus Sessiliflora lub Quercus Robur.
Miał dębowy HEAVY mocno wypalony wnoszący subtelne aromaty, przy jednoczesnym zachowaniu owocowych smaków i aromatów w winie, czy nalewce. Nadają trunkom szlachetności i "krągłości" smaku. Miau dębowego używamy według uznania.
Najczęściej miał dębowy dodajemy w ilości: 0,5g do 3g na 1 litr wina w procesie fermentacji w celu starzenia, na okres od 5 do 30 dni; 1g na 1 litr w długim leżakowaniu; 3g na 1 litr w krótkim leżakowaniu.
Miał dębowy to również ceniony dodatek do destylatów – wpływa na kolor i smak. Tutaj dodajemy około 10g na 1l destylatu.
Mia usuwamy, gdy po spróbowaniu uznamy, że smak nam odpowiada.