Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

GOZDAWA PALE ALE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 h
Cena: 42,00 zł 42.00
Cena netto: 34,15 zł
ilość szt.
Zyskujesz 42 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

GOZDAWAPALE ALE

23 litry pysznego, domowego piwa

PIWO W STYLU PALE ALE. Najjaśniejsza odmiana piwa górnej fermentacji o mocnej goryczce. Górna fermentacja wzbogaca piwo o posmaki estrowe. Do refermentacji można użyć cukru. Leżakowanie minimum 4 tygodnie.
SKŁAD ZESTAWU/BREWKIT: EKSTRAKT Z JĘCZMIENIA, EKSTRAKT CHMIELOWY, DROŻDŻE GÓRNEJ FERMENTACJI.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed umyciem,
Wsyp drożdże z saszetki do 100ml ostudzonej (20-25°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min,
Zamkniętą puszkę umieść w gorącej wodzie,
Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając.
Brzeczkę wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura musi wynosić 20-24°C,
Wlej uwodnione drożdże, dokładnie mieszając ok 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.

Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną,
Podczas fermentacji staraj się utrzymać temp. brzeczki w przedziale 18 - 23°C,
Fermentacja trwa zazwyczaj 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentację uznaje się za zakończoną,
Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej, następnie odstaw na min. 21 dni w ciemne i chłodne miejsce.

Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej, szklanej butelce.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl