Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

GOZDAWA EXPERT BIERE BRUT 18L 3,4kg

ekspert-bierrebrut.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 71,10 zł 79,00 zł 71.10
Cena netto: 57,80 zł 64,23 zł
ilość szt.
Zyskujesz 71 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Gozdawa
Kod produktu: CAA8-78208

Opis

Brewkit GOZDAWA EXPERT BIERE BRUT 3,4kg słodu na 18L

18 litrów pysznego, domowego piwa.

Piwo w stylu Biere Brut inna nazwa Biere de Champagne.

Delikatnie nachmielone słody pilzneńskie, fermentowane powoli przy użyciu drożdży szampańskich. Dodatek francuskich płatków dębowych podczas fermentacji wzbogaca piwo w smaki charakterystyczne dla fermentacji w beczce dębowej. Do fermentatora wrzucamy sparzone płatki dębowe francuskie (dołączone). Można dodać 0,5kg glukozy. Drożdże szampańskie, uwodnić w temperaturze 34ºC +/-2ºC. Fermentację prowadzić w temp. 20-25ºC. Fermentacja trwa 2-4 tygodnie.

Refermentacja glukozą. Leżakowanie, minimum 6-8tygodni. Czym dłużej, tym lepiej. 

 

Sposób przygotowania zestawu:

1. Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem.

2. Wsyp drożdże z saszetki do 100 ml przegotowanej i ostudzonej (30°C +/- 3°C) wody. Odczekaj co najmniej 30 min.

3. Zamknięte puszki umieść w gorącej wodzie celem lepszego upłynnienia ekstraktu. 

4. Zawartość puszek wlej do garnka (min. 6 l)  z ciepłą wodą ok. 2/1,5 l. i zagotuj. 

5. Wlej do fermentatora i uzupełnij zimną wodą do ilości podanej na opakowaniu (18-23l). Temperatura brzeczki musi wynosić 20-24°C.

6. Wlej do fermentatora uwodnione drożdże, dokładnie mieszaj ok. 2 min. celem dobrego natlenienia brzeczki.

7. Zamknij fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną.

 

Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek, dodając ok. 4g cukru/glukozy na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru/glukozy. Pozostaw na 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Później odstaw w chłodne i ciemne miejsce na czas określony do danego typu piwa. Trwałość tak zakapslowanego piwa wynosi 2-3 lata w szklanej butelce.

Skład zestawu: słody 3,4kg, dedykowane drożdże 1 szt

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl