Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
GOZDAWA CALIFORNIA COMMON 1,7kg na 23L piwo domowe
Opis
GOZDAWA CALIFORNIA COMMON 1,7kg na 23L piwo domowe
California common to amerykańskie piwo w stylu "ikony" zachodniego wybrzeża. Charakteryzuję je bursztynowa i barwa chmielowe nuty owocowe i ziołowe. Posiada lekko wyczuwalną goryczkę.
zestaw na 23l pysznego domowego piwka
Sposób przygotowania:
Umyj i zdezynfekuj sprzęt przed użyciem. Wsyp drożdże z saszetki do 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (27-30°C) wody. Odczekaj co najmniej 30min. Zamknięta puszkę umieść w gorącej wodzie. Rozpuść 1kg cukru w 2 litrach gorącej wody, wlej zawartość puszki. Zagotuj dokładnie mieszając. Wlej do fermentora i uzupełnij zimną wodą do 23 litrów. Temperatura brzeczki musi wynosić 16-22°C. Wlej do fermentora uwodnione drożdże i dokładnie mieszaj ok.2min celem dobrego natlenienia brzeczki. Zamknij fermentor pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja trwa 4-8dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydziela się CO2 to fermentacje uznaję się za zakończoną. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej sterylnych butelek dodając ok 4g cukru na 0,5l butelkę. Po zakapslowaniu dokładnie wymieszaj cukier do rozpuszczenia. Pozostaw na 3-5 dni w temp. pokojowej i odstaw na minimum 21 dni w ciemne miejsce. Trwałość tak zrobionego piwa to 2-3 lata w zakapslowanej szklanej butelce.
W naszej ofercie znajdziecie szeroki wybór ekstraktów marki Gozdawa. Zapraszamy!