Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Destylator płaszcz potrójny+katalizator + kolba10L

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 h
Cena: 675,00 zł 675.00
Cena netto: 548,78 zł
ilość szt.
Zyskujesz 675 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 1031

Opis

KOLBA OKRĄGŁA, PŁASKODENNA 10L+ KOLUMNA do wypełnienia miedzianego + 

Aparat destylacyjny tzw potrójny płaszcz

Dzięki unikalnemu rozwiązaniu uzyskujemy bardzo czysty i mocny destylat.

W zestawie TERMOMETR do kontroli procesu.Budowa z refluksem wewnętrznym

Wyjątkowa czystość i moc już za pierwszym gotowaniem.
ZESTAW DO PĘDZENIA doskonały do cukrówek, winiaków.

Charakterystyka

Aparat destylacyjny (destylator szklany) z potrójnym płaszczem (z refluksem wewnętrznym), z katalizatorem (do wypełnienia miedzią/brak w zestawie) oraz kolba stożkowa o pojemności 10 l.

Wymiary:

Kolba:
Wysokość: 41 cm
Szerokość (w najszerszym miejscu): 30 cm
Szlif: 45/38mm

Katalizator szklany (do wypełnienia miedzianego/miedź nie zawarta w zestawie):
Wysokość: 18 cm
Średnica szlifu: 38/45 mm

Destylator szklany z płaszczem potrójnym (z wejściem na termometr/ w zestawie):
Wysokość: 57cm
Króćce do wężyków: 10/13mm

Użytkowanie:

Kolbę wypełnia się płynem max do 3/4 jej objętości. Pamiętać należy o dodaniu do kolby również kilka kawałków (średnica drobin powinna wynosić 1-5 mm) potłuczonej porcelany, kaolinu lub fajansu w celu zmniejszenia możliwości przegrzania się cieczy. Spowoduje to równomierne wrzenie płynu.
Szlif łączący kolbę z destylatorem należy każdorazowo dokładnie oczyścić i posmarować smarem silikonowym.
Do aparatu należy podłączyć wężyki, doprowadzający i odprowadzający wodę chłodzącą. Należy tak dokonać podłączenia, aby woda płynęła z dołu do góry (w przeciwprądzie do destylatu).
Przed rozpoczęciem podgrzewania należy dokładnie osuszyć powierzchnię zewnętrzną kolby.
Do podgrzewania kolby nie wolno używać otwartego ognia. Kolbę najlepiej umieścić na elektrycznej płycie grzewczej lub w garnku z gorącą wodą tworząc tzw. łaźnię wodną. Można też zastosować przekładkę na palnik gazowy (proszę pytać na e-mail) Kolbę ogrzewamy umiarkowanie, aby zapewnić spokojne i równomierne wrzenie płynu, bez pienienia się. Destylat należy zbierać do naczynia ustawionego przy wylocie aparatu destylacyjnego. Destylat powinien spływać kroplami lub niewielkim strumieniem. Gdy zaobserwujemy, że w aparacie destylacyjnym nie gromadzą się już skropliny, a częstotliwość spływania kropli wyraźnie spada, proces destylacji możemy uznać za zakończony.

UWAGA:
Do demontażu urządzenia przystępujemy dopiero po jego ostygnięciu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl