Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
CYNAMON CEJLOŃSKI KORA kawałki 100g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
CYNAMON CEJLOŃSKI KORA kawałki 100g
Cynamon cejloński kora – szlachetny smak i aromat nie tylko do wypieków
Cynamon jest aromatyczną, słodko-korzenną przyprawą, którą stosuje się szczególnie w świątecznym i zimowym menu. To znakomity dodatek zarówno do ciast jak i do rozgrzewającej kawy czy czekolady.
Cynamon stosowany jest w wielu orientalnych kuchniach. Cynamon cejloński to najszlachetniejsza odmiana cynamonu, delikatna w smaku i obfitująca w substancje korzystne dla naszego zdrowia.
Dlaczego warto sięgnąć po cynamon cejloński?
Prawdziwy cynamon cejloński jest łagodny i słodki zarówno w smaku, jak i zapachu. Jego kora jest złocistobrązowa, mieli się łatwiej niż te popularniejszego i tańszego zwyczajnego cynamonu. Cynamon w formie kory pozwala utrzymać wyjątkowy smak i aromat.
Cynamon cejloński kora – zastosowanie w kuchni
Ta aromatyczna przyprawa znakomicie pasuje do różnego typu domowych słodkości. Można z jej pomocą przyrządzić pachnące cynamonem ciastka, słodkie bułki. Świetnie dopełni smak szarlotki, a także pieczonych i kandyzowanych owoców takich jak jak jabłka, gruszki, pomarańcze.
Cynamon cejloński kora znakomicie nadaje się do aromatyzowania grzanego piwa i wina . Cynamon cejloński w postaci kory, w towarzystwie goździków stworzy niezwykle smaczny napój, który skutecznie rozgrzeje i z pewnością uprzyjemni ognisko tuż po kuligu czy też wieczorne spotkanie ze znajomymi.
Po zmieleniu można nim wzbogacić również dania azjatyckie i bliskowschodnie, pieczony drób, baraninę oraz inne mięsa. Doskonale dopełni również pasztety i farsze, potrawy z dyni, duszoną marchewkę czy ciasto marchwiowe. Słodki i delikatny cynamon jest też doskonałą przyprawą do kawy - szczególnie w okresie zimowym.
Sposób użycia
Korę cynamonu cejlońskiego można używać w takiej postaci lub samodzielnie zmielić i stosować do posypywania potraw bezpośrednio przed gotowaniem, pieczeniem lub w trakcie obróbki termicznej. Można też gotować w mleku, winie czy kawie przyrządzanej po turecku, aby kora oddała stopniowo swój smak i zapach. W potrawach znakomicie komponuje się z gałką muszkatołową, kardamonem i papryczką chilli.
Wartości odżywcze Wartość W 100g
Wartość energetyczna kcal 255kcal
Wartość energetyczna kJ 1053kJ
Tłuszcz 3,19g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,65g
Węglowodany 25,55g
w tym cukry 2,17g
Błonnik 54,3g
Białko 3,89g
Składniki, data minimalnej przydatności, kraj pochodzenia, numer partii znajdują się na opakowaniu.