Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Black Rock crafted MAIBOCK koźlak majowy

Dostępność: brak towaru
Cena: 80,00 zł 80.00
Cena netto: 65,04 zł
ilość szt.
Zyskujesz 80 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: BlackRock
Kod produktu: 9414774146566

Opis

Black Rock MAIBOCK  - koźlak majowy - piwo domowe w stylu niemieckiego koźlaka

 

Piwo domowe w stylu Maibock to złotobursztynowe piwo wywodzące się z Niemiec. Charakteryzuje je zbalansowana goryczka. Popularnie nazywany jest koźlakiem majowym.
Maibock jest piwem dolnej fermentacji. Należy je fermentować przez 24 godziny w temperaturze 20 stopni, następnie brzeczkę schłodzić do 14-16 stopni i w takiej temperaturze fermentować.
Zestaw zawiera nachmielony ekstrakt piwo domowe Maibock 1,7 kg wraz z dedykowanymi drożdżami dolnej fermentacji do tego stylu.
Brewkit Maibock wystarcza na przygotowanie 23l piwa domowego. Do puszki MAIBOCK'a należy dodać kg glukozy, polepszacza, a najlepiej ekstrakt słodowy bursztynowy lub ciemny w ilości 1,7kg.

Do refermentacji w butelkach możemy użyć glukozy lub cukru.
Piwo  Maibock najlepiej spożywać po minimum 5 tygodniach leżakowania.

UWAGA! Producent sugeruje, aby do nastawu 23l użyć 2 puszek ekstraktu MAIBOCK. Z doświadczenia wiemy, że  drugą puszkę MAIBOCK można zastąpić ciemnym ekstraktem słodowym.

Waga netto ekstraktu MAIBOCK: 1,7kg

Firma Black Rock jest pasjonatem piwa i pomaga nam w możliwości wyboru wielu smaków. Do produkcji koncentratów używane są naturalne składniki i bardzo wysokiej jakości słody. Klimat Nowej Zelandii, a w szczególności żyzne równiny Cantenbury, wolne od zanieczyszczeń środowiska. Gwarantuje to doskonałe warunki do produkcji wysokiej jakości jęczmienia browarnego, który jest uznawany za jeden z najlepszych jęczmieni browarnych na świecie. Również odmiany chmielu Nelson, Superalpha, Sticklebract i Hallertau dla aromatu głównych składników, które tworzą czarne zestawy piwa ROCK.Do produkcji zestawów używana jest woda z Nowej Zelandii, która jest jedną z najczystszych wód na świecie.

Przygotowanie:
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa).
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl