Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, pon. - pt: 8:00-18:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

23L PIWO GERMAN SCHWARZBIER + DROŻDŻE BREWKIT

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 h
Cena: 36,90 zł 36.90
Cena netto: 30,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 36 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: ger_SCHW_BIER

Opis

Brewkit Oberschlesische Brauerei

GERMAN SCHWARZBIER

 

Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa.

Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g

 

Receptura piwa GERMAN SCHWARZBIER została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.


Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Fermentują nawet w 13 stopniach.
Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.

 

Sposób przygotowania:

 Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować.
 Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min.
Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia.
Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki.
Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C.
Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki.
Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą.

Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem.

Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni "na cichą fermentację". Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę. 

Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !!

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
BUTELKA na piwo 500ml pod kapsel fi26
BUTELKA na piwo 500ml pod kapsel fi26
1,00 zł 0,81 zł
szt.
23L PIWO DOMOWE GERMAN PILS + DROŻDŻE BREWKIT SŁÓD
23L PIWO DOMOWE GERMAN PILS + DROŻDŻE BREWKIT SŁÓD
36,90 zł 30,00 zł
szt.
Drożdże winne UNIWERSALNE płynne szlachetne
Drożdże winne UNIWERSALNE płynne szlachetne
1,99 zł 1,62 zł
szt.
zakrętka plastikowa do gąsiora  5L i 3L
zakrętka plastikowa do gąsiora 5L i 3L
1,00 zł 0,81 zł
szt.
puriFERM XXL na 100L drożdże gorzelnicze
puriFERM XXL na 100L drożdże gorzelnicze
12,00 zł 12,00 zł 9,76 zł 9,76 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl