Zupa grzybowa a’la ramen
Trochę na fali zakończonego festiwalu ramenu a trochę ze względu na nadchodzące chłody, proponujemy przepis na pożywną zupę idealną na tą porę roku. Może porównanie jej do ramenu jest trochę na wyrost, ale z pewnością ten przepis stanowi interesującą alternatywę dla znanego od wieków ramenu. Ramen rozpowszechniony jest w kuchni japońskiej ale jak wiele potraw ma swoje korzenie w Chinach. I to ponoć stamtąd, wcale nie tak dawno ale w XIX wieku trafił do Japonii i w niedługim czasie stał się popularnym i powszechnie dostępnym daniem. Nazwa potrawy pochodzi od pszennego makaronu. Bazę stanowi bulion z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub najczęściej bulion robiony z miksu tych mięs. Ta zupa to niekończąca się opowieść dopisująca co rusz nowe smaki. Najpopularniejsze dodatki to wodorosty, kiełki fasoli, grzyby, jajka, pasta rybna, sezam czy pędy bambusa, ale ten katalog jest nadal otwarty.
Składniki (na 1 zbiornik spożywczy):
- 8 prawdziwków
- 8 grzybów mun
- 2 marchewki
- 1 ½ l bulionu drobiowego
- 200 g pokrojonej w cienkie paski piersi z kurczaka
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego do zupy
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
- 300 g wędzonego tofu
- dowolny makaron najlepiej sojowy lub ramen
Jajka marynowane:
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku
- ½ szkl. sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cm świeżego imbiru
Przygotowanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować jajka, przez 6 minut. Następnie zalać zimną wodą. Kiedy ostygną obrać, ale musimy uważać żeby nie uszkodzić ich podczas obierania ze skorupek. Jajka wkładamy do marynaty z sosu sojowego, startego imbiru, przeciśniętego czosnku i miodu. Jajka należy wstawić do lodówki na 6-12 godzin. Grzyby namoczyć przez 20 minut, pokroić w paski. Bulion podgrzać, dodać grzyby, mięso i zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotować przez ok. 5 minut. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z dowolnym makaronem. Na koniec ostrożnie przekroić jajka i ułożyć na wierzchy, posypać pietruszką lub dymką.