Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Zupa grzybowa a'la ramen

0
Zupa grzybowa a'la ramen

Zupa grzybowa a’la ramen

Trochę na fali zakończonego festiwalu ramenu a trochę ze względu na nadchodzące chłody, proponujemy przepis na pożywną zupę idealną na tą porę roku. Może porównanie jej do ramenu jest trochę na wyrost, ale z pewnością ten przepis stanowi interesującą alternatywę dla znanego od wieków ramenu. Ramen rozpowszechniony jest w kuchni japońskiej ale jak wiele potraw ma swoje korzenie w Chinach. I to ponoć stamtąd, wcale nie tak dawno ale w XIX wieku trafił do Japonii i w niedługim czasie stał się popularnym i powszechnie dostępnym daniem. Nazwa potrawy pochodzi od pszennego makaronu. Bazę stanowi bulion z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub najczęściej bulion robiony z miksu tych mięs. Ta zupa to niekończąca się opowieść dopisująca co rusz nowe smaki. Najpopularniejsze dodatki to wodorosty, kiełki fasoli, grzyby, jajka, pasta rybna, sezam czy pędy bambusa, ale ten katalog jest nadal otwarty.

Składniki (na 1 zbiornik spożywczy):

  • 8 prawdziwków
  • 8 grzybów mun
  • 2 marchewki
  • 1 ½ l bulionu drobiowego
  • 200 g pokrojonej w cienkie paski piersi z kurczaka
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego do zupy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
  • 300 g wędzonego tofu
  • dowolny makaron najlepiej sojowy lub ramen

Jajka marynowane:

  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szkl. sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cm świeżego imbiru

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej ugotować jajka, przez 6 minut. Następnie zalać zimną wodą. Kiedy ostygną obrać, ale musimy uważać żeby nie uszkodzić ich podczas obierania ze skorupek. Jajka wkładamy do marynaty z sosu sojowego, startego imbiru, przeciśniętego czosnku i miodu. Jajka należy wstawić do lodówki na 6-12 godzin. Grzyby namoczyć przez 20 minut, pokroić w paski. Bulion podgrzać, dodać grzyby, mięso i zagotować. Dodać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotować przez ok. 5 minut. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z dowolnym makaronem. Na koniec ostrożnie przekroić jajka i ułożyć na wierzchy, posypać pietruszką lub dymką.  

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Swojskie przepisy
Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium