Przepis na żeberka z dzika w roli głównej, ale równie dobre z tego przepisu wyjdą żeberka wieprzowe. Dla wielu przygotowanie dziczyzny stanowi wyzwanie. Zupełnie niepotrzebnie. Podstawowe zasady dotyczące przygotowania mięsa z dziczyzny to: kruszenie mięsa (przemrożenie), odpowiednia marynata, porządnie aromatyczna (dobrze dodać do niej ocet winny lub wino) oraz dłuższy czas pieczenia, duszenia czy gotowania. W przypadku duszenia czy gotowania dobrze użyć szybkowaru. Skraca czas przygotowania potrawy i wydobywa aromat przypraw. Już wkrótce przepis na kebab z dziczyzny.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek z dzika
- 4 średnie cebule
marynata:
- 5 ząbków czosnku lub 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki chilli (lub ½ łyżeczki dla osób nietolerujących pikantnego smaku)
- ½ szklanki sosu pikantno-słodkiego
- ¼ szklanki sosu sojowego
Przygotowanie:
Rozmrożone żeberka z dzika nasmarować marynatą utworzoną z powyższych składników. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę. Żeberka w marynacie odstawić do lodówki najlepiej na 24 h. Po tym czasie żeberka wyjąc z marynaty. Żeberka kroimy na kawałki ok. 15-20 cm aby łatwo można było je ułożyć w szybkowarze. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę i ok. szklanki wody. Zamykamy dokładnie szybkowar. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny od momentu wytworzenia w garnku ciśnienia. Po pół godzinie wyłączamy źródło ciepła i czekamy aż z szybkowaru „zejdzie” ciśnienie. Łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki żeberek. Powstały sos możemy zmiksować z cebulą, uzyskamy wtedy gładki sos do ziemniaków lub maczania chlebka.
Już wkrótce przepis na kebab z dziczyzny :)
Katarzynasobolewska4@wp.pl
No i to jest myśl! Muszę mieć ten "gar", bo moja dziczyzna nigdy nie wychodzi miękka... Dziękujemy za komentarz. Gorąco polecamy zakup szybkowaru, na pewno sprosta "najbardziej opornym" kawałkom mięsa :)