Choć w tym roku winobranie nie było zbyt obfite, udało nam się uzyskać 4 pojemniki nastawu, czyli już doprawionego soku owocowego drożdżami, pożywką, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym (możemy dodać jeśli winogrona były bardzo słodkie). Jeśli za pomocą prasy otrzymamy już surowy, niesfermentowany sok wytłoczony z owoców moszcz, czas na dobór drożdży. Na powierzchni winogron znajdują się drożdże zwane dzikimi, w przeciwieństwie do drożdży winiarskich specjalnie hodowanych. Jeśli zdecydujemy się wyprodukować wino tylko na drożdżach dzikich, otrzymamy wina o niskiej zawartości alkoholu. Szlachetne drożdże dobiera się w zależności od tego jakie wino produkujemy: lekkie czy mocne, wytrawne czy słodkie białe czy czerwone. Ze szlachetnych drożdży, zanim dodamy je do moszczu robimy matkę drożdżową, najlepiej 4-5 dni przed wyciskaniem soku, którą następnie dodajemy do moszczu. Produkcja domowego wina nie jest możliwa bez niezbędnych akcesoriów winiarskich. W ofercie posiadamy wszystkie artykuły, niezbędne do rozpoczęcia przygody z winiarstwem - od przygotowania moszczu po rozlanie wina do butelek. To między innymi zbiorniki fermentacyjne, rurki fermentacyjne, reduktory i wężyk do zlewania wina, a także termometry i alkoholomierze. Dodatkowo szczotki oraz suszarki do butelek. Gotowe wino najlepiej zlać do butelek, a ponadto zamknąć korkiem przy użyciu korkownicy, wykończyć kapturkami samozaciskającymi i odstawić na regał. Nasza propozycja to wino gronowe z dodatkiem soku jabłkowego.
Składniki (na 1 zbiornik spożywczy):
- 10 kg winogron
- 5 l sklarowanego soku ze słodkich jabłek
- 3,5 kg cukru
- matka drożdżowa (Tokay lub Madera)
- pożywka
Przygotowanie:
Z winogron wyciskamy sok, najlepiej przy pomocy wyciskarki do owoców do wina. Dodać sok jabłkowy, wymieszać. Połowę cukru rozpuszczamy w niewielkiej ilości moszczu, wraz z matką drożdżową i pożywką dodać do nastawu. Po 2 dniach dodajemy resztę cukru rozpuszczonego w moszczu i zamykamy szczelnie pojemnik fermentacyjny i wkładamy rurkę fermentacyjną. Po ok. 1 miesiącu ściągamy wino znad osadu i odstawiamy do sklarowania.