Najczęściej spotykanym farszem do pierogów wigilijnych są kapusta z grzybami lub grzyby, ale spotykamy również pierogi z farszem rybnym, z kaszą i grzybami, z soczewicą, z ziemniakami, białym serem i cebulą, czyli ruskie czy z makiem. Ogólnie rzecz biorąc pierogi na Wigilię powinny być bezmięsne. Ciekawy przepis znaleźliśmy w internecie szukając inspiracji na święta i znaleźliśmy przepis na wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami. Suska sechlońska okazuje się, że to nic innego jak odmiana handlowa suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa. Produkt posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Zatem dla amatorów pierogów na słodko polecamy farsz śliwkowo-orzechowy doprawiony miodem, cynamonem i goździkami. Dla nas święta to jednak pierogi z kapustą i grzybami zebranymi jesienią w pobliskich lasach. Z technicznego zaplecza podczas gotowania pierogów przyda nam się łyżka cedzkowa, foremki do pierogów i uszek lub wykrawaczki. My skorzystaliśmy tym razem z wykrawaczki w kształcie ząbkowanego lejka.
składniki na 60-70 szt.:
ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 250 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- listek laurowy, ziele angielskie
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
Przygotowanie:
Grzyby opłukać zimną wodą, zalać i zagotować. Wyłączyć i odstawić na 2 godz. Po tym czasie zagotować z marchewką i pietruszką, listkiem laurowym, 3 ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, pozostała wodę można wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej. Kiszoną kapustę przepłukać zimną wodą, aby nie była za kwaśna. Zalać wodą i gotować do miękkości ok. 45 minut. Po ugotowaniu dokładnie odcisnąć. Wszystko posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy zmielony farsz i łyżkę miodu, dokładnie mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto na pierogi wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Mąkę, gorącą wodę, olej oraz sól mieszamy łyżką. Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut aby nie ciągnęło się przy wałkowaniu. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i foremką wykrawamy kółka. Nakładamy nadzienie i sklejamy brzegi. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.