
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, obecne jest także popularna w kuchni amerykańskiej (np. jako apple pie). Zwykle jadana na słodko, choć równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie jej w wersji wytrawnej tzw. quiche, czyli takiej, którą dziś proponujemy. Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Tajemnica delikatnej konsystencji ciasta kruchego polega na tym, że mąkę łączy się bezpośrednio z masłem. Najważniejsze w cieście kruchym jest szybkie zagniecenie zimnych składników a następnie przechłodzenie wyrobionego ciasta w lodówce. Samo wyrobienie kruchego ciasta nie jest prostą sprawą, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie. Ale po chwili wszystko zaczyna tworzyć spójną masę. Całą robotę z pewnością usprawni nam użycie malaksera, który w minutę posieka składnik i utworzy odpowiednią strukturę ciasta. Następnym problemem jest wyłożenie ciastem formy. W tym przypadku najlepiej rozwałkować ciasto miedzy warstwami przeźroczystej folii. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i boki dociskamy palcami. Jeśli opanujemy sztukę wytwarzania ciasta kruchego, możemy spokojnie mianować się mistrzami piekarnictwa, bo to naprawdę wyższy stopień wtajemniczenia cukierniczego.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczeni
Nadzienie:
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- paczka szpinaku
- 2 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- po 100 g sera typu gouda i rokpol
- gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku
- świeży szczypiorek
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C, funkcja góra-dół. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy w malakserze lub ręcznie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z solą, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i pieprz do smaku. Studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy jaja i gałkę muszkatołową. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy przygotowane warzywa. Zalewamy całość masą jogurtowo-jajeczną i posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do zgęstnienia masy.