Niejednokrotnie stajemy przed wyzwaniem, jaką surówkę przygotować do posiłku. Najczęstszym dodatkiem do naszych obiadów czy kolacji jest ogórek kiszony, mizeria z ogórków, sałata z sosem winegret, kapusta kiszona z marchewką czy surówki na bazie białej lub czerwonej kapusty z odrobiną majonezu i świeżym koperkiem lub pietruszką. Jeśli mamy ochotę na coś innego, taki klasyczny zestaw możemy przełamać kuchnią orientalną, np. koreańską. Kuchnia koreańska jest znana przede wszystkim z ryżu, warzyw, zup i potrawek oraz popularnych kimbap (ryż owinięty w nori) czy kimchi. Kolejnym unikalnym elementem są banchan, czyli przekąski charakterystyczne dla kuchni koreańskiej, które stanowią dla wielu osób azjatycki comfort food. W kuchni azjatyckiej królują warzywa. Najczęściej serwuje się kapustę pekińską, rzodkiew, szalotkę, ogórki, a także grzyby i soję. Koreańscy kucharze chętnie wykorzystują różne części roślin: kiełki, korzenie, nasiona, owoce, liście i łodygi. Prawdziwy czar koreańskich potraw to kiszonki, które zostały wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Koreańczycy i nie tylko oni, uwielbiają wyraziste potrawy, dlatego na ich talerzach często lądują ostre, dobrze doprawione smakołyki. Takie są właśnie ogórki, na które mamy poniższy przepis.
Składniki:
- 5 dużych ogórków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka uprażonego sezamu
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy w bieżącej zimnej wodzie. Kroimy w grubsze plastry, cebulę w kostkę. Mieszamy ogórki z cebulą i solą i przekładamy na sito ustawione na misce. Zostawiamy do odsączenia z nadmiaru soku. Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, olej, sos sojowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy razem do połączenia składników. Odsączone z nadmiaru soku ogórki przekładamy do słoika i zalewamy zalewą. Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepsze są po ok. 12 godzinach od przygotowania.