Najczęściej bywa tak, że zorganizowane osoby, już na początku grudnia mają przygotowany świąteczny jadłospis. Dlatego na Mikołajki mamy propozycję słodkiej babki gotowanej. Alternatywny sposób w przypadku awarii piekarnika. W świątecznych wypiekach znajdziemy duże ilości bakalii: daktyli, migdałów, suszonych moreli, rodzynków, fig, nerkowców, orzeszków ziemnych, orzechów włoskich, laskowych, pistacji, maku czy sezamu. Wykorzystując je w świątecznych wypiekach i daniach zapewniamy sobie pomyślność na cały następny rok. Kiedyś użycie ich miało symbolizować szczęście, powodzenie i długie dostanie życie. Spożycie suszonych owoców w postaci kompotu symbolizowało zdrowie i siłę. Ponadto migdały oznaczały początek życia i rodzącą się nadzieję, orzechy laskowe natomiast dobrobyt, orzechy włoskie od wieków stanowiły z kolei symbol mądrości. Być może dziś podchodzimy bardziej pragmatycznie do produktów stosowanych w wypiekach i gotowaniu, ale z pewnością bakalie w dużych ilościach znajdą się na naszych świątecznych stołach. Dodatkowo aby kultywować lokalne tradycje wracamy do przepisu na babkę gotowaną z okolic łódzkiego Rogowa. Należy chwalić się tym co lokalne i dobre.
Składniki:
- 5 jajek "L",
- ¾ szkl. cukru
- ¼ łyżeczki aromatu rumowego
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl. oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao + 3 łyżki wody
dekoracja:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka masła
- posypka z motywem świątecznym lub skórka pomarańczowa albo ulubione bakalie
Przygotowanie:
Do gotowania babki będziemy potrzebować wysokiego garnka, takiego żeby weszła do niego całą foremka z ciastem. Ścianki formy do babki dokładnie smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i aromat. Ucieramy do białości przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy do połączenia składników na gładkie ciasto. Do formy wlewamy ¾ ciasta. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i dodajemy wodę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy do ciasta jasnego i nożem delikatnie przemieszać z 3 razy. Dokładnie zamykamy foremkę. Formę wkładamy do gotującej się wody i przykrywamy pokrywką. Musimy dobrze obciążyć foremkę, żeby nie wypływała do góry i nie przechylała się na boki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy ostrożnie z wody i otwieramy wieczko a następnie odstawiamy na 30 minut , następnie wyjmujemy. Kiedy ostygnie, dekorujemy polewą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i polewamy babkę. Stroimy posypką lub skórka pomarańczową, orzechami.