Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Sernik z masą krówkową

0
Sernik z masą krówkową

Jak podają źródła w setce najlepszych ciast na świecie znalazło się aż 10 ciast z Polski: sernik, marcinek, kołocz śląski, wuzetka, karpatka, kremówka, zygmuntówka, sękacz, mazurek i toruński piernik. W dziesiątce najwyżej ocenianych ciast aż 2 pochodzą z Polski. Najwyższe miejsce zajęła karpatka (3 miejsce), natomiast sernik zajął 6 miejsce. Mamy różne odmiany sernika m.in. krakowski z rodzynkami lub bez, wiedeński bez spodu, kropla rosy z brzoskwiniami i górą z ubitego białka, gotowany bez pieczenia czy na zimno z żelatyną i galaretką. Dlatego przed nami kolejny słodki przepis. Sernik podkręcony nutą mlecznej krówki. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami, niedzielny deser po rodzinnym obiedzie lub ciasto urodzinowe. Czyli idealne ciasto dla każdego łasucha. Łączy w sobie elementy zdrowego spodu z ciastek owsianych lub pełnoziarnistych, aksamitnej konsystencji masy serowej, słodkiej polewy kajmakowej i chrupkich uprażonych płatków migdałowych.  

Składniki:

SPÓD:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych lub owsianych
  • 100 g masła

MASA SEROWA:

  • 600 g sera na sernik z wiaderka
  • 230 g masy kajmakowej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

POLEWA:

  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie. Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera ucieramy aż masa będzie kremowa i wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik za bardzo się spiekał należy przykryć go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ale wyjmujemy go z piekarnika dopiero po upływie 30 minut, najlepiej aż całkowicie ostygnie.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Swojskie przepisy
Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium