Aby wytworzyć domowy ser podpuszczkowy potrzebujemy dobrej jakości mleko, najlepiej z zaufanego źródła, które nie zostało poddane obróbce przemysłowej. Jeśli użyjemy kupnego to musi mieć minimalną zawartość tłuszczu 3,2%. Oprócz mleka potrzebny będzie garnek, termometr, podpuszczka, chlorek wapnia, różnego rodzaju formy do sera, matę do odsączania sera. „Produkcja” może odbywać się w warunkach domowych. Musimy mieć tylko w zasięgu kuchenkę i lodówkę. Inną wariacją na temat domowego sera, jest ser topiony. Aby go wytworzyć musimy mieć: ser twarogowy półtłusty, sodę, sól i masło oraz patelnię najlepiej teflonową. W przeciwieństwie do sera podpuszczkowego jest on do zrobienia w około pół godziny. Natomiast my wypróbowaliśmy pastę, która wyglądem i smakiem nawiązuje go ciągnącego miękkiego ser fondue. Był to ciekawy eksperyment, gdyż ogólnodostępne składniki nijak nie mają się do smaku sera. Powstała z tego piękna, pachnąca i pyszna, ciągnąca konsystencja rozpuszczonego sera. My wypróbowaliśmy serek jedząc go na śniadanie z pieczywem oraz jako dip do surowych warzyw. Przyprawy, które użyliśmy w przepisie nie są jedynymi, możemy je wspomóc kurkumą, kolorowym pieprzem lub suszonymi pomidorami w płatkach. Ponoć, choć tego nie testowaliśmy, ser można zamrozić a potem zetrzeć go na tarce i użyć do pizzy lub zapiekanek. Albo po 15 minutach kroić w plastry do kanapek.
Składniki:
- 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana marchewka (można dodać pieczonej dyni, ok. ½ szklanki)
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych
- parę łyżek wody lub bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cebuli
- 1 łyżka pasty chili
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie Możemy warzywa również ugotować w „mundurkach” i po ugotowaniu obrać i pokroić. Przestudzone warzywa wkładamy do blendera, dodajemy płatki drożdżowe, czosnek i przyprawy. Wlewamy olej i miksujemy. Dodaj trochę wody lub bulionu i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po spróbowaniu masy dosalamy ją wedle uznania. Ostrzejszy smak serka uzyskamy dodając jeszcze ostrej papryki. Serek przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.