Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Sekretny boczek dziadka Feliksa ;)

0
Sekretny boczek dziadka Feliksa

Tak naprawdę to sekretem dziadka Feliksa jest specjalna mieszanka przypraw. Boczek trafił w nią niejako przypadkiem, ale był to cel jego podróży. Otulić się w przyprawach i przejąć ich aromaty. W składzie znajdziemy kolendrę, owoc jałowca, pieprz, liście laurowe, cząber, ziele angielskie, majeranek, tymianek i rozmaryn. Przyprawę stosujemy również do innych dań z wieprzowiny, dziczyzny, baraniny czy cielęciny. Po zapeklowaniu mięsa, świetnie smakuje zarówno po uwędzeniu, upieczeniu, jak i sparzeniu. Rozkręca się  sezon na potrawy wielkanocne, a jak wiadomo niektóre z nich potrzebują czasu aby dojrzeć. To dotyczy również naszego przepisu.

 Składniki:

Przygotowanie:

Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem, wkładamy do pojemnika (może być foremka keksówka) i zasypujemy cukrem. Cukier powinien otoczyć  cukier otoczyć boczek ok. 2 cm warstwą. Wstawiamy go do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie boczek wyjmujemy, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osuszamy. Powtarzamy proces, tym razem obsypując boczek solą. Po ok. 24 godzinach boczek wyjmujemy z soli, myjemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawą Sekret dziadka Feliksa dokładnie nacieramy boczek i ponownie wkładamy go do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie boczek owijamy w gazę, przewiązujemy sznurkiem i umieszczamy w przewiewnym pomieszczeniu np. na poddaszu. Mięso powinno dojrzewać ok. 7-10 dni w temperaturze ok. 10-15 st. C. Po tym czasie boczek jest gotowy do jedzenia. Możemy go również dodatkowo uwędzić.

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Pralinkowe abecadło

Pralinkowe abecadło

Przy użyciu 3 tabliczek czekolady i różnych dodatków postanowiliśmy przetestować foremki silikonowe  do wielokrotnego użytku. Do testów wylosowaliśmy foremki w kształcie muszelek i formę z alfabetem.  Wśród zalet silikonowych foremek niewątpliwie najważniejsze jest to, że są odporne na wysokie i niskie temperatury od -40°C do +220°C. Poza tym są bezpieczne dla zdrowia – nie reagują z żywnością i nie wydzielają szkodliwych związków. Można ich używać w piekarniku, lodówce i zamrażarce jako forma do lodów. Pod wpływem temperatur nie wydzielają zapachu. Są lżejsze od form metalowych czy szklanych oraz łatwiejsze w myciu i przechowywaniu. Mają szerokie zastosowanie w pieczeniu, mrożeniu czy przygotowywaniu deserów na bazie żelatyny.

 

Cukinia z kurczakiem

Cukinia z kurczakiem

Dobre połączenie na obiad, delikatne paski cukinii, pierś z kurczaka, pomidory z puszki i mozzarella. Zapieczone z ziołami prowansalskimi i czerwoną czubrycą. Generalnie danie w klimacie śródziemnomorskim. Cukinia zwana też kabaczkiem pochodzi z Ameryki i należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna, wręcz neutralna w smaku. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pomidory bez skórki z puszki są o tej porze alternatywą dla świeżych pomidorów, ładnych ale bez smaku. Pomidory są źródłem likopenu zaliczanego do najsilniejszych antyoksydantów, neutralizującego działanie wolnych rodników. Poza tym odznaczają się dużą zawartością potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jest również odpowiedzialny za napięcie mięśni. Ponadto wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.

 

 

Keto tort kokosowo-cytrynowy

Keto tort kokosowo-cytrynowy

Świeży aromat i delikatny smak to idealna słodycz dla łasuchów na diecie. Takie połączenie z założenia jest orzeźwiające i lekkie. Nasz keto tort świetnie wpisze się w wiosenne i wielkanocne menu. Kokos fajnie komponuje się z lekko kwaskowym lemon curdem a całość jest naprawdę delikatna. Lemon curd to sos cytrynowy, który ma ogromnie wiele zastosowań. Można go dodać praktycznie o wszystkiego. Lemon curd świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do jogurtu czy do chleba. Często stosuję go jako ozdobę do ciast i tortów. Świetnie smakuje w połączeniu z malinami i orzechami.

 

 

Pomarańczowo i pikantnie

Pomarańczowo i pikantnie

Orientalne sosy orzechowe, do grillowanego oraz pieczonego drobiu, szaszłyków, makaronu sojowego, warzyw. Lub jako sos do zielonych sałat. Sos satay jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Co prawda ten oryginalny jest na bazie pasty orzechowej i mleczka kokosowego, nasz natomiast składa się z 3 składników i w niczym nie ustępuje temu z Azji. Natomiast sos pomarańczowo-orzechowy, choć korzenie ma w Azji, obecnie bardziej związany jest z kuchnią amerykańską. Jak wiadomo wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie ma swoje źródła w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy do tego stopnia, że niektóre potrawy te uważane są za typowo amerykańskie.

 

Boczniaki dla każdego

Boczniaki dla każdego

Kontynuujemy serię przepisów, które możemy wykorzystać będąc na diecie Dąbrowskiej lub wegańskiej. Przepis jest również fajną propozycją dla mięsożerców, którzy z pewnością pozytywnie zaskoczą się smakiem tej potrawy. Boczniak od stuleci uprawiany jest w Azji. Chińscy naukowcy odkryli, że boczniak wywodzi się z mroźnych himalajskich wyżyn i jako gatunek liczy sobie aż 39 milionów lat. Przez ten czas zyskał ogromną popularność w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Z kolei Europejczycy docenili te grzyby stosunkowo późno – ich istnienie zostało zauważone dopiero w wieku XVIII. W czasie I wojny światowej były uprawiane na szeroką skalę w Niemczech i traktowane jako ważne źródło pożywienia. Flaczki z boczniaków dla większości brzmią jak profanacja, zwłaszcza dla tradycjonalistów, którzy gotują i spożywają je z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Jednakże historia kulinariów zna podobne formy, np. smalec z fasoli, oliwki z niedojrzałych śliwek, czy kapary z owoców nasturcji. Podobnie jak w przypadku oliwek ze śliwek nie ma co się oburzać i z poważną miną porównywać do oryginału – warto po prostu ugotować i zjeść ze smakiem.

 

 

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
12,00 zł 9,76 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
9,80 zł 7,97 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
9,00 zł 7,32 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
9,60 zł 7,80 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl