Rogale to odmiana delikatnego pszennego pieczywa, najczęściej. Jego kształt nawiązuje do rogów krowy. Najczęściej posiada kruchą skórkę i jest posypywany makiem albo kruszonką. Niekiedy zawiera słodkie nadzienie. Jest to idealne pieczywo nie tylko na śniadanie. Te z naszego przepisu są niezwykle puszyste i mleczne. Idealne na wytrawnie lub na słodko. A na jaki wariant się zdecydujemy zależy od naszych preferencji ewentualnie chwilowego kaprysu. Rogale z makiem w wersji wytrawnej świetnie smakują z szynką, serkiem twarogowym, świeżym ogórkiem i rukolą, z serem żółtym. Na słodko z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym. Świeżutkie najlepiej zaś smakują z samym masłem. naszej strony zachęcamy do spróbowania rogali z kaszanką. Tak to prawda, jest to zaskakujące połączenie. Tak najczęściej podje się chałkę, ale nasz maślany rogal równie dobrze się z nią skomponuje. W tym celu należy przekroić rogala wzdłuż i opiec go na opiekaczu. Następnie położyć na nim przygrzaną kaszankę a na koniec przyozdobić skarmelizowaną lub marynowaną cebulą i konfiturą z żurawiny.
Składniki na 8 szt.:
- 250 ml mleka 3,2%
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g masła
- 25 g oleju
- 15 g cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 1 białko
- dodatkowo: 1 żółtko+1 łyżka mleka, mak do posypania
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z olejem, aż do roztopienia masła. Studzimy. Letnie mleko wlewamy do miski, dodajemy pokruszone pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz sól i roztopione masło z olejem oraz białko. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez ok. 10 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 200 0 C góra- dół. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy jak na pizzę i dzielimy na 8 równych trójkątów. Szerszy brzeg placka nacinamy nożem pionowo i zawijamy rogal zaczynając od szerszej strony do węższej. Końce wywijamy w rogal. Tak przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30-40 min aż podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez ok. 20 minut, do uzyskania w złoto-brązowego koloru.