Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Pudding mango/chia

0
Pudding mango/chia

Dziś na stół „wjeżdża” mango. Przez niektórych nazwany „królem owoców”, pochodzi z Indii oraz Azji Południowo-Wschodniej. Jest uprawiane od ponad 4000 lat. Dojrzałe owoce mango z zewnątrz przybierają barwy od żółtego, przez pomarańczowy, czerwony po zielony. Mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. Badania łączą owoc mango oraz jego składniki odżywcze z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa odporności, zdrowia układu pokarmowego i wzroku. Mleko kokosowe natomiast to produkt, który w rzeczywistości nie jest mlekiem, ale ze względu na to, że przypomina je z wyglądu, potocznie właśnie tak jest nazywane. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (około 20%) posiada też kremową konsystencję. Miąższ kokosa jest bogaty błonnik, kwas foliowy oraz potas, magnez i fosfor. W kokosie nie brakuje także witamin jak C, E, K i z grupy B. Jeśli dodamy jeszcze do tego nasiona chia i syrop klonowy otrzymamy deser „samo zdrowie”.

Składniki:

  • 2 duże świeże mango (ok. 500 g - obrane i pozbawione pestki) lub paczka 450 g mrożonego
  • ½ szklanki nasion chia (80g)
  • 2 szklanki mleka kokosowego (480 ml) z puszki, pełnotłustego
  • 4 łyżki syropu klonowego, z agawy lub daktylowego 

Przygotowanie:

Ponad 400 g mango wkładamy do blendera. Zostawiamy trochę magno do dekoracji krojąc go w kostkę. Mango miksujemy na purée. Jeśli używamy mrożonego mango, od razy najlepiej dodać do blendowania mleko kokosowe oraz syrop klonowy. Następnie w misce mieszamy chia z pulpą. Jeśli używamy świeżego mango, możemy po zblendowaniu przełożyć pulpę do miski, dodać mleko, syrop i nasiona chia i dopiero wtedy wymieszać. Gotową mieszankę wkładamy na 15 minut do lodówki, po tym czasie masę mieszamy i znów wkładamy do lodówki. Po tym czasie przelewamy do 4 szklaneczek i dekorujemy pozostałym mango pokrojonym w kostkę i listkami mięty. Gotowy deser możemy przechowywać w lodówce, przykryty, przez 4 do 5 dni.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Tyrolska w słoiku

Tyrolska w słoiku

Pogoda sprzyja wycieczkom i sezonowi na działce. Wiosna to wzmożony okres pracy w ogródkach przy wysiewie nasionwarzywziół i kwiatów. To również prace porządkowe, usuwanie uschniętych gałęzi i sadzenie drzewek oraz krzewów owocowych. Tak więc aby całkowicie zaangażować się w porządki warto zabrać ze sobą na działkę gotowe jedzenie w słoikach, aby nie tracić czasu na zakupy ani dodatkowe czynności kuchenne. Klasyczna mielonka tyrolska, którą proponujemy jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Zabierana na pikniki, jako wkład do kanapek na wycieczki szkolne, obozy czy jako prowiant na dłuższe podróże. Rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium