Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Poświąteczne zastosowanie foli

0
Poświąteczne zastosowanie foli

Jak co roku po świętach okazuje się, że jednak nie zabrakło nam jedzenia, co więcej spora nadwyżka zalega nam w lodówce. Z reguły duże ilości przyszykowane przed Bożym Narodzeniem zjadamy aż do Nowego Roku a ponadto nikt bliski wychodząc od nas z domu nie wychodzi z pustymi rękami. Ale wszystko ma swoje granice, a choć uwędzona przez nas szyneczka jest przepyszna, to chętnie zjemy coś w stylu fast foodu czy zupę jarzynową dla przełamania smaków. Pozostaje jednak problem co uczynić z naszymi wędzonkamiserami czy pasztetem?

Dobrym zastosowaniem w tym przypadku będzie użycie zgrzewarki próżniowej. Zapewne większość z Was posiada takie urządzenie, jeśli nie to przy zakupie zgrzewarki warto zwrócić uwagę na moc urządzenia, im większa moc, tym szybciej i skuteczniej zapakujemy żywność. Zgrzewarka próżniowa dobrej klasy, która sprawdzi się przy większości zadań, powinna mieć moc od 120W do 170W. Kolejny ważny parametr to liczba i szerokość zgrzewu, odpowiada za szczelność zapakowanego jedzenia.

Partie produktów pakuje się przy użyciu foli i worków moletowanych na pakowarkach bezkomorowych (listwowych). Materiał moletowany ma z obu stron lub z jednej wyraźną fakturę, przetłoczenia w formie linii, punktów lub kratki. Przetłoczenia na folii mogą mieć różny wzór a ich występowanie ma na celu sprawne odprowadzanie powietrza podczas pakowania na pakowarkach z zasysaniem zewnętrznym. Materiał moletowany w formie rękawa, pozwala na lepsze dopasowanie opakowania do produktu, przydatna jest zwłaszcza w przypadku produktów o zmiennych kształtach, jak np. ryby.

Folia moletowana znakomicie nadaje się do pakowania serów, mięsa, kiełbas, wędlin, ryb, wyrobów garmażeryjnych, warzyw i owoców w postaci surowej i gotowanej oraz produktów płynnych – zup czy sosów.

Główną zaletą stosowania foli jest wydłużenie terminu przechowywania produktów spożywczych. Jak wszystkie produkty, nawet te przechowywane próżniowo mają określoną przydatność do spożycia. Pieczywo i ciasta oraz surowy drób możemy przechowywać przez około tydzień. Owoce, gotowane warzywa, czy gotowe dania - do dwóch tygodni. Surowe warzywa nawet do 20 dni. Suchą kiełbasę w lodówce przechowujemy średnio 2-3 tygodnie. Pakowanie próżniowe sprawia, że smakuje doskonale nawet po 6 tygodniach. Mięsa pieczone i gotowane, zamknięte w hermetycznych woreczkach, przechowujemy w lodówce około 2 tygodni. Mięsa surowe po zapakowaniu w próżni można zamrozić, wtedy jego trwałość dochodzi nawet do 3 lat. Przez ten czas zachowa ono swoje właściwości odżywcze. Ciekawostką jest również możliwość zapakowania w folię świeżej sałaty, która zachowa swoją witalność nawet do 2 tygodni. Sama folia w zależności od producenta posiada trwałość 5–7 lat.

Oprócz przechowywania foli moletowanej proponujemy Wam również użyć jako worków do marynowania. Mięsa w marynacie lepiej odbierają smaki i możemy grillowe menu komponować co najmniej tydzień wcześniej. W foli możemy również sparzać wędzonki, zachowają one soczystość i smak.

Niewątpliwą zaletą pakowania próżniowego jest również zredukowanie liczby pojemników czy garnków, w których przechowujemy żywność.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Swojskie przepisy
Może melasy?

Może melasy?

Jaki słodzik najbardziej lubicie do kawy? Biały cukier czy trzcinowymiódksylitolerytrytolsyrop klonowy a może melasę? Chcemy przybliżyć Wam historię oraz zastosowanie tego syropu. Wynalezienie melasy przypisuje się mieszkańcom starożytnych Indii, jednak prawdziwą popularność zdobyła ona w czasach rozwijających się imperiów kolonialnych. Głównym ośrodkiem produkcji cukru stały się wtedy Wyspy Karaibskie, skąd oba cenne składniki transportowane były do Europy. Opracowano również sposób fermentowania melasy, która stała się podstawowym składnikiem rumu – cieszącego się wówczas ogromną popularnością. Proces produkcji cukru rozpoczyna się od ekstrakcji soku z buraków lub trzciny, który następnie jest oczyszczany i zagęszczany. W trakcie krystalizacji cukru, z roztworu oddzielają się kryształy cukru, a pozostały ciemny płyn, bogaty w cukry nierozpuszczalne i inne składniki, to właśnie melasa. Proces ten jest powtarzany kilkakrotnie, aby za każdym razem uzyskać inny rodzaj melasy. Ciemna melasa powstaje w wyniku drugiego wrzenia i jest ciemniejsza, gęstsza i mniej słodka niż jasna lub zwykła melasa. Jej smak dominuje, więc trzeba uważać podczas gotowania aby nie przesadzić z ilością. Melasa dobrze komponuje się z imbirem, jest idealna do piernikowego ciasta. Używana do fasoli pieczonej i sosów barbecue do tłustych mięs w pikantnych daniach. W domowych warunkach melasy można używać do słodzenia potraw, do zup, do marynat stosowanych do mięs i warzyw, do słodzenia kawy i herbaty, do koktajli, naleśników, müsli z jogurtemowsiankitwarogu, pierniczków i ryżu. Dziś w ofercie przepis na syrop piernikowy na bazie melasy i cukru trzcinowego do kawy, idealny na zimowe dni.

Bułki poznańskie

Bułki poznańskie

Bułki z definicji są odmianą pieczywa, najczęściej pszennegożytniego lub kukurydzianego. Niekiedy bułki posypuje się mąką, makiem, sezamemdynią lub innymi ziarnami. Są również bułki słodkie „ubrane” w kruszonkę, zawierają czasami również słodkie nadzienie. Bohaterem dzisiejszego bloga jest pszenna bułka poznańska z charakterystycznym głębokim przedziałkiem. Niektórzy mówią również o nich bułka z dupką. Duża, miękka i puszysta bułka z chrupiącą skórką. Bułka poznańska to klasyk pieczywa śniadaniowego. Jej delikatny i neutralny smak doskonale współgra zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Doskonale smakuje z masłem, nabiałemseremmiodemdżemem czy wędlinami. Często jest również podawana w barach do flaków, bigosu czy gulaszy. Pszenna bułka poznańska wypiekana jest w oparciu o tradycyjnąklasyczną recepturę. Do wypieku bułek używamy uniwersalnej mąki pszennej typ 500 lub 550. Mąki o tym numerze to mąki uniwersalne. Sprawdzają się w naleśnikach, ciastach czy spodach do pizzy. Bułka poznańska ma konkurencję w postaci bułki wrocławskiej. Wrocławska w smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, ale jest bardziej mięsista. Poniżej przepis na tradycyjne bułki poznańskie.

Dynia pieczona

Dynia pieczona

Jeśli chcemy przygotować coś niecodziennego na obiad lub kolację dla rodziny lub przyjaciół, proponujemy pieczoną dynię z serkowym sosem z orzeszkami nerkowca. Taka dynia jest idealna jako danie główne lub dodatek  do chrupiącego chleba. Może być również uzupełnieniem do dań z kurczakaryb czy schabuDynię piżmową możemy przygotowywać na różne sposoby, możemy ją piecgotowaćsmażyć lub grillować. Sprawdzi się jako składnik zup, gulaszy, farszów do pierogów, naleśników czy sałatek. Upieczemy z niej również pyszne ciasto, sernik czy tartę. Dynia piżmowa świetnie komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, cynamongałka muszkatołowa oraz oliwa, wędzona paprykakurkuma lub czosnekrozmarynkmin rzymski.

Metrowiec

Metrowiec

Dziś w czasie między świątecznym chcemy przypomnieć Wam ciasto latach 70 i 80 tych. W PRL-u znała je każda gospodyni, przygotowując je przy okazji ważniejszych wydarzeń – rodzinnych spotkań czy prywatek. Zwykle pojawiało się na stołach również podczas świąt. Jedno z najbardziej lubianych ciast klasycznych, chociaż obecnie nieco zapomniane. Tymczasem to jedna z lepszych alternatyw dla sernika i makowca. Składa się z 2 ciast ucieranych - jasnego oraz ciemnego, które są przełożone masą budyniową. Dodatkowo całość udekorowana jest polewą czekoladową. A dlaczego metrowiec? Bo ciasto wychodzi bardzo długie. Może nie metrowe, ale jeśli chcecie zmierzcie je miarką po przygotowaniu. My przygotowaliśmy je z okazji świąt Trzech Króli. Zachęcamy Was do powrotu do tradycyjnych przepisów z kuchni Waszych mam czy babci. Takie „odgrzewane” przepisy nie raz zaskoczą swoim smakiem i finezją. Od razu też podpowiadamy, że z podanej porcji wyjdą Wam 2 całkiem spore ciasta.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
OSŁONKA BIAŁKOWA 1m fi55 flak kiełbasy szynkowej
OSŁONKA BIAŁKOWA 1m fi55 flak kiełbasy szynkowej

2,40 zł

1,95 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/10cm - 1szt
HAKI wędzarnicze S-4/10cm - 1szt

1,90 zł

1,54 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium