Podpiwek to bezalkoholowa alternatywa dla piwa (zawartość alkoholu w podpiwku można przyrównać do zawartości alkoholu w tzw. piwach bezalkoholowych – najczęściej waha się w granicach 0,5%). Jest naturalnie, lekko gazowanym napojem, zrobionym na bazie kawy zbożowej z dodatkiem cukru, drożdży i szyszek chmielu. Charakteryzuje się ciemno bursztynowym kolorem. Dla wielu osób to smak dzieciństwa i wakacji. Był wtedy nazywany żartobliwie polską coca colą. Ze znalezionych w internecie informacji, dowiadujemy się, że podpiwek to domowy probiotyk, który przywraca prawidłową florę bakteryjną jelit. Jest poza tym cennym źródłem witamin i mikroelementów o działaniu antyoksydacyjnym. Gazowany napój jest bogaty w witamin B i H. Ponadto dostarcza organizmowi cenne minerały – chromu, cynku i selen. Natomiast polifenole zawarte w podpiwku usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Z mieszanki Gozdawa Podpiwek Staropolski można sporządzić tzw. "Plebejski Porter". Potrzebujemy na niego 4 opakowania Podpiwku Staropolskiego, 2 kg cukru, 7g drożdży porterowych, 25 litrów wody. Piwo fermentujemy 2 tygodnie.
Składniki:
- 14-19 l wody
- 500 g – 700 g cukru
- opakowanie Gozdawa Podpiwek Staropolski
- łyżeczka drożdży piekarniczych lub piwowarskich
Przygotowanie:
W 5 l garnku zagotowujemy 4 l wody i dodajemy zawartość torebki, mieszamy. Gotujemy od 10 minut, maksymalnie do 30 minut. Intensywność goryczki zależy od czasu gotowania - 10 min słaba, 30 min mocna. Po zakończeniu gotowania przecedzamy napój, następnie dodajemy 500-750 g cukru. Wlewamy do pojemnika fermentacyjnego, uzupełniamy wodą do 10-15 l. Gdy temperatura nastawu będzie niższa niż 30oC dodajemy drożdże. Po 24 godzinach mieszamy i wlewamy do plastikowych butelek do 2/3 wysokości, zamykamy. Zostawiamy na 3 dni latem, 5 dni zimą w temperaturze otoczenia, następnie przenosimy w chłodne miejsce. Otwierając butelki należy uważać, ponieważ najczęściej podpiwek jest bardzo gazowany i "grozi" zalaniem całej kuchni.