Ojczyzną pomidora jest Ameryka Południowa. Aztekowie uprawiali je już w V wieku p.n.e. Do Włoch pomidory zostały sprowadzone prawdopodobnie w XVI w. Jednak na początku były traktowane wyłącznie jako roślina ozdobna lub zioło. Dopiero z czasem zaczęto odkrywać ich kulinarne zalety. Włosi najpierw przygotowywali z nich sos, z dodatkiem cebuli, czosnku i natki pietruszki oraz soli i pieprzu a dopiero później dołączono do sosu świeżą bazylię. Obecnie kuchnia włoska została zdominowana przez pomidory. Sprzyja temu oczywiście odpowiedni klimat do ich uprawy. Nasza propozycja to jednak mało włoska sprawa. To raczej środkowo europejskie i wschodnio europejskie klimaty. Pomidory marynowane z plastrami cebuli. Marynowanie polega na konserwacji żywności w nośniku zapobiegającym jej rozkładowi, ale z pominięciem fazy kiszenia. Popularne są zwłaszcza marynaty z octu oraz z oliwy, a także z wina. Znane i wykorzystywane już od starożytności. Zarówno marynować, jak i kisić, można większość warzyw. W Polsce najczęściej przyrządza się w ten sposób ogórki, kapustę, tworzy zestawy sałatkowe. Jednak z otwarciem na świat ten realny i ten wirtualny eksperymentujemy z coraz większą śmiałością. Nasze pomidory z plastrami cebuli sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i dań głównych.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 4 średnie cebule
- 1 l wody
- 100 ml octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- kilka ziaren pieprzu kolorowego (u nas 5 na słoik)
- kilka ziaren ziela angielskiego (u nas 3 na słoik)
- po 1 listku laurowym na słoik
- 1 łyżka oleju na słoik
- dla nadania indywidualnego charakteru: gorczyca, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Do przygotowania tych przetworów najlepiej wybrać pomidory dojrzałe, twarde, z niewielką ilościom pestek. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i sól. Mieszankę zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Pomidory myjemy, cebulę obieramy. Pomidory kroimy na ćwiartki albo w plastry. Cebulę w niezbyt grube plasterki. W wyparzonych słoikach układamy na przemian pomidory z cebulą. Do każdego ze słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz i listek laurowy oraz łyżkę oleju. Tak przygotowane pomidory zalewamy zalewą aby składniki był całkiem zakryte a od rantu został 1 cm wolnej przestrzeni. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku z wodą lub piekarniku przez 10 minut.