
Powracamy do domowego wyrobu wędlin. Mamy fajny przepis na domową szynkę. Jego zaletą jest przesłanie – wiesz co jesz. Szynka wykonana w prosty sposób przy użyciu szynkowara. Najpierw peklujemy szynkę. Peklowanie mięsa to sposób na jego utrwalenie. Dzięki temu szynka będzie bardziej soczysta i pełna wyjątkowego smaku jest bardziej wyrazista, ma ładny kolor i zdecydowanie dłużej się przechowuje. I nie ma znaczenia czy potem będziemy ją gotować, smażyć czy wędzić. W tym przypadku możemy powiedzieć chyba o gotowaniu, bo zapeklowaną szynkę poddajemy obróbce w szynkowarze. Serdecznie polecamy wypróbowywanie przepisów łączących znane smaki z możliwościami, które nie wymagają od nas użycia specjalnych urządzeń typy wędzarnia czy miejsca. Mała kuchenka jest wystarczającym miejscem do przygotowania tej wędliny na co dzień i od święta.
Składniki:
- 1,2 kg szynki wieprzowej
- 2 l wody
- 60 g peklosoli
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
Kawałek szynki najlepiej taki, który będzie nam łatwo zmieścić w szynkowarze, kilka dni wcześniej (ok. 5) wkładamy w marynatę z peklosoli, wody i przypraw. Odstawiamy w pudełku do lodówki i codziennie przekładamy szynkę. Często do peklowania używamy worków moletowanych. Do środka wkładamy mięso dodajemy wodny roztwór peklosoli i zgrzewamy brzeg zgrzewarką. Po 5 dniach szynkę wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem, szynkowar od środka smarujemy np. smalcem i wkładamy do niego szynkę. W wysokim garnku (zestaw garnek plus szynkowar) umieszczamy szynkowar i wlewamy wodę 1 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara. Podgrzewamy do osiągniecia temperatury w przedziale 750 – 800 C i w takiej temperaturze podgrzewamy przez 2 ½ godziny. Pamiętajmy, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekraczała 800 C. Po upływie 2 ½ godziny szynkowar studzimy zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Wyjmujemy szynkę i wędlinka na kanapeczki gotowa 😋